Krijumčari nemilosrdno tuku Rohinje

Nasumice su nas tukli samo zato što smo tražili još riže i vode, kaže 16-godišnji Mohammad Osman.

Snimci pokazuju mršave migranate, uključujući i djecu, kako sjede poredani i nagurani u trupu broda (AFP)

Videosnimak koji je pribavila agencija AFP prikazuje šokantne scene sa ribarskog broda na kojem krijumčari iz Mjanmara nemilosrdno tuku nagurane Rohinja izbjeglice, što govori o brutalnost kojoj su izloženi pripadnici ove muslimanske manjine tokom operacija krijumčarenja.

Rijetko viđeni prizori, koje je jedan od krijumčara snimio mobilnim telefonom na brodu koji je u februaru isplovio iz Bangladeša prema Maleziji, pokazuju mršave migranate, uključujući djecu, kako sjede poredani i nagurani u trupu broda i na palubi dok među njima stoje krijumčari.

Počinje svađa i jedan od trgovaca ljudima, držeći debeli konopac u ruci, odguruje migranta iz naroda Rohinje, muslimanske manjine čiji pripadnici bježe od represije u Mijanmaru (Burma), gdje je većina budista, i šuta ga nogom.

Zatim drugom rukom koristi konopac, koji izgleda kao bič, i u više navrata udara grupu muškaraca bez majica koji pokušavaju izbjeći premlaćivanje.

Udarci zbog pritužbi

“Počeli su nas udarati jer smo se žalili na hranu”, rekao je 16-godišnji Mohammad Osman, koji je bio na brodu.

“Nasumice su nas tukli samo zato što smo tražili još riže i vode”, objasnio je Mohammed u intervjuu u izbjegličkom kampu Cox's Bazar, na jugoistoku Bangladeša, u sklopu višemjesečne istrage koju AFP vodi o mreži za krijumčarenje ljudi.

Enamul Hassan (19), koji se, također, nalazio na brodu pored Mohammeda, rekao je da je zgrabio telefon koji je jedan od krijumčara ispustio dok je bježao na drugi brod za vrijeme pobune.

Ne videosnimku se mogu vidjeti ova dvojica mladića dok se pokušavaju skloniti među grupom muškaraca koji su bili izloženi udarcima.

Incident je zabilježen nekoliko dana prije nego što se ovo 15 metara dugo ribarsko plovilo vratilo sa otvorenog mora u blizinu obala Bangladeša sredinom aprila s oko 500 izbjeglica.

Ova dva svjedoka kažu da prizori sa videosnimka predstavljaju samo momente čestih akata nasilja kojem su putnici bili izloženi na brodu.

Vrh ledenog brijega

Hassan i Osman kažu da su u ranijim premlaćivanjima, koja nisu snimljena, izbjeglice umirale zbog udaraca koje su im nanosili krijumčari.

”Tukli su nas nemilosrdno – udarali glavom, trgali nam uši i lomili ruke”, rekao je Hassan.

Dvojica mladića potvrđuju da je 46 ljudi umrlo tokom tog putovanja, koje ih je koštalo 2.000 dolara i trebalo je trajati sedam dana.

AFP nije mogao potvrditi sve detalje njihovog svjedočenja od nezavisnog izvora, ali je treći preživjeli putnik odvojeno prepričao slične događaje.

Bijedno putovanje

Svake godine stotine Rohinja napuste izbjegličke kampove u Bangladešu, blizu Mijanmara, gdje je vojska prije tri godine pokrenula krvavu kampanju protiv ove manjine, koju su Ujedinjeni narodi opisali kao “genocid”.

No, tokom svog bijednog putovanja, uglavnom prema Maleziji, s većinskim muslimanskim stanovništvom, gdje se nadaju da će naći posao, jedan broj njih umire od gladi, bolesti i maltretiranja krijumčara.

Posade ovih brodova često ne pokazuju naklonost prema Rohinjama i pokušavaju iznuditi novac od njih, prema onome što pokazuju mnoga svjedočenja.

Više od 200 njih je umrlo ove godine na moru, prema podacima Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice.

Šutnja ili smrt

Enamul Hassan kaže kako su putnici na ovom brodu shvatili da se ”radilo o životu ili smrti”.

Priča kako su izbjeglice na početku molile krijumčare da ih odvedu na kopno, dok su pokušavali preživjeti od šake riže i male količine vode koju su dnevno dobijali.

“Međutim, krijumčari su nam govorili da šutimo i da nas nijedna zemlja neće prihvatiti. Rekli su da će nas ubiti ako nastavimo razgovarati”, dodao je.

Pobuna na čamcu

“Shvatili smo da ćemo, ako se situacija tako nastavi, svi umrijeti. Morali smo nešto poduzeti. Osjećali smo se kao u paklu”, dodao je Hassan.

Putnici su potom napali krijumčare, jer nisu imali šta izgubiti.

Prijetili su da će ih “ubiti” ako ih ne iskrcaju na kopno.

Prema riječima mladića, posada je zaprijetila da će zapaliti čamac.

Nekoliko dana kasnije pojavio se mali čamac i svi su krijumčari, izuzev dvojice, prešli na njega.

“Ta dva krijumčara su nas nekoliko dana kasnije ostavila blizu Bangladeša i nakon toga pobjegli”, kaže Hassan.

Prema statistikama UN-a, više od 900.000 Rohinja izbjeglica, uglavnom žena i djece, pobjeglo je u Bangladeš nakon što su snage Mijanmara počele kampanju brutalne represije nad muslimanskom manjinom u provinciji Rakhine (zapad) u augustu 2017. godine.