UNICEF prvi put hrani djecu u Velikoj Britaniji

UNICEF ističe da je pandemija novog korona virusa najgora kriza nakon rata koja pogađa djecu.

Finansijska pomoć UNICEF-a u iznosu od 27.700 eura dodijeljena je organizacijama koje pomažu porodicama u četvrti Southwark na jugu Londona. (EPA)

Vlada Velike Britanije našla se u srijedu na meti kritika pošto se UNICEF priključio kampanji pomoći u hrani za djecu čije su porodice posebno pogođene pandemijom u ovoj europskoj državi, što je prvi takav slučaj u historiji UN-ove agencije, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Laburistička stranka, najveća opoziciona formacija, ocijenila je „sramotnim“ da se oko 1.800 porodica u teškoćama tokom božićnih praznika dijelom prehranjuju zahvaljujući finansijskoj pomoći UN-ovog Dječjeg fonda.

„Među najbogatijim smo zemljama svijeta“, rekla je dopredsjednica Laburističke stranke Angela Rayner.

„Nije trebalo doći do ovoga. Naša djeca ne smiju ovisiti o dobrotvornim organizacijama koje obično djeluju u ratnim područjima i nakon prirodnih katastrofa.“

Vlada konzervativnog premijera Borisa Johnsona već se našla na meti kritika kada nije htjela osigurati besplatne obroke za najsiromašniju djecu tokom školskih praznika u jeku pandemije, ali je zatim popustila pod pritiskom kampanje koju je vodila nogometna zvijezda Marcus Rashford.

Deseci hiljada doručaka

Finansijska pomoć UNICEF-a u iznosu od 27.700 eura dodijeljena je organizacijama koje pomažu porodicama u četvrti Southwark na jugu Londona.

Te će porodice dobiti ukupno 18.000 doručaka koji će se podijeliti preko škola tokom dvije sedmice praznika za Božić i Novu godinu. Tokom praznika u februaru podijelit će se 6.750 doručaka.

Osnovan nakon Drugog svjetskog rata, UNICEF ističe da je pandemija novog korona virusa najgora kriza nakon rata koja pogađa djecu.

„Ovo je UNICEF-ova prva hitna intervencija u Velikoj Britaniji čija je zadaća boriti se s neviđenim posljedicama krize novog korona virusa i doprijeti do porodica kojima je pomoć najpotrebnija”, rekla je Anna Kettley, direktorica programa za tu zemlju.

„Naposljetku, potrebno je dugoročnije rješenje kako bi se uhvatili ukoštac s uzrocima prehrambenog siromaštva kako nijedno dijete ne bi trpjelo glad.“

Izvor: Agencije