Cavusoglu: Sankcije neće odvratiti Tursku od S-400

Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak su uvele sankcije protiv turske Uprave za odbrambenu industriju.

Ako Sjedinjene Američke Države razmišljaju strateški, Turska im je jako potrebna (EPA)
Ako Sjedinjene Američke Države razmišljaju strateški, Turska im je jako potrebna (EPA)

Turska neće odustati od ruskih protivraketnih sistema S-400 i poduzet će recipročne mjere nakon procjene američkih sankcija uvedenih zbog te nabave, izjavio je u četvrtak ministar vanjskih poslova ove države Mevlut Cavusoglu.

Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak su uvele sankcije protiv turske Uprave za odbrambenu industriju (SSB), njenog čelnika Ismaila Demira i još troje zaposlenika zbog kupovine S-400.

Turska, članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO), sankcije je osudila kao “tešku grešku”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu kako su sankcije “neprijateljski napad” na tursku odbrambenu industriju i da su osuđene na neuspjeh.

U intervjuu za televiziju Kanal 24, Cavusoglu je kazao da Turska ne može biti podvrgnuta takozvanim CAATSA sankcijama, jer je S-400 nabavila prije donošenja ovog zakona, dodajući da je odluka napad na suverena prava Turske i da neće imati utjecaja.

Nužnost, a ne izbor

Zakon o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CAATSA) iz 2017. godine trebao bi odvratiti zemlje od kupovine vojne opreme od NATO neprijatelja Rusije.

“To nije u skladu s međunarodnim pravom i diplomatijom, politički i pravno to je pogrešna je odluka”, rekao je Cavusoglu, dodajući kako su Sjedinjene Američke Države spor mogle riješiti “zdravim razumom” da su sarađivale s Turskom i NATO-om.

Turska kaže da kupovina S-400 nije bio izbor, već prije nužnost, jer nije mogla nabaviti odbrambene sisteme ni od kojeg saveznika u NATO-u pod zadovoljavajućim uvjetima.

Sjedinjene Američke Države kažu da S-400 predstavlja prijetnju za njegove borbene avione F-35 i šire odbrambene sisteme NATO-a.

Iz Ankare to odbijaju i kažu kako sistem S-400 neće biti integriran u NATO.

Pitanje normalizacije odnosa

Sankcije dolaze u osjetljivom trenutku zaoštrenih odnosa između Ankare i Washingtona, kada se izabrani demokratski predsjednik Joe Biden priprema stupiti na dužnost 20. januara, zamjenjujući sadašnjega republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Upitan mogu li se veze normalizirati za vrijeme Bidenovog mandata, Cavusoglu je rekao da to ovisi o tome hoće li Washington ispuniti turska očekivanja o sirijskoj politici i izručenju imama s boravištem u SAD-u (Fethullaha Gulena), kojeg Turska optužuje za orkestriranje pokušaja puča 2016. godine.

“Ako Sjedinjene Američke Države razmišljaju strateški, Turska im je jako potrebna. Oni to govore, ali moraju učiniti ono što je zbog toga potrebno”, kazao je šef turske diplomatije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO