Papa: Novac dati za borbu protiv COVID-a, a ne za oružje

Koliko se samo novca troši na oružje, posebno nuklearno, a može se iskoristiti za prioritete, rekao je papa Franjo.

Papa je više puta osudio "nacionalizam cjepiva“ i poručio da najsiromašnije zemlje ne smiju biti izostavljene iz borbe protiv korona virusa (EPA)
Papa je više puta osudio "nacionalizam cjepiva“ i poručio da najsiromašnije zemlje ne smiju biti izostavljene iz borbe protiv korona virusa (EPA)

Papa Franjo je u četvrtak pozvao svjetske čelnike da novac za oružje preusmjere za borbu protiv korona virusa i učine sve da cjepiva stignu u najsiromašnije države.

U povodu katoličkog Svjetskog dana mira, koji se slavi 1. januara, Papa je ponovio svoj poziv i za osnivanjem svjetske fondacije koja bi novac za naoružanje iskoristila za iskorjenjivanje siromaštva, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

Godišnja poruka, naslovljena “Kultura brige kao put prema miru“, tradicionalno se šalje čelnicima država i vlada te međunarodnim organizacijama.

“Koliko se samo novca troši na oružje, posebno nuklearno, a može se iskoristiti za važnije prioritete poput sigurnosti pojedinaca, izgradnju mira i integralni ljudski razvoj, borbu protiv siromaštva i za zdravstvo“, rekao je papa Franjo.

“Globalni problemi poput pandemije korona virusa i klimatskih promjena te su izazove učinile još očitijima“, dodao je.

Papa protiv nuklearnog oružja

Katolička Crkva je pod papom Franjom zauzela čvršći stav protiv nuklearnog naoružanja i pozvala da ga se potpuno napusti. Franjo je 2017. rekao kako države ne bi smjele gomilati takvo oružje čak i u svrhu odvraćanja neprijatelja.

“Kakav bi to hrabra odluka bila kada bi se osnovala svjetska fondacija s novcem potrošenim na oružje i druge vojne troškove, s ciljem da se zauvijek eliminira glad i pridonese razvoju najsiromašnijih država“, kazao je Franjo.

Papa je više puta osudio “nacionalizam cjepiva“ i poručio da najsiromašnije zemlje ne smiju biti izostavljene iz borbe protiv korona virusa.

“Ponavljam svoj poziv političkim čelnicima i privatnom sektoru da učine sve da onima koji su siromašni i najranjiviji osiguraju pristup cjepivu protiv COVID-a 19 i ključnim tehnologijama potrebnima za skrb o boelsnima”, istaknuo je Franjo.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO