COVID-19: Vakcinacija neće istog momenta zaustaviti virus

SAD je zabilježio rekordni broj od više od 3.700 smrtnih slučajeva i rekordnih 250.000 slučajeva zaraze korona virusom u jednom danu.

Zdravstveni stručnjaci za porast zaraženih i umrlih krive velike porodične proslave Dana zahvalnosti prije tri sedmica (EPA)

Sjedinjene Američke Države zabilježile su u srijedu rekordni broj od više od 3.700 smrtnih slučajeva i također rekordnih 250.000 slučajeva zaraze korona virusom u jednom danu, podaci su Univerziteta John Hopkins.

Prema podacima američkog Ministarstva zdravstva, trenutno je gotovo 113.000 ljudi hospitalizirano zbog korona virusa, a ukupno je 3.784 smrtnih slučajeva, dok broj umrlih treći put u sedam dana prelazi prag od 3.000, prenosi Hina.

Zdravstveni stručnjaci za porast zaraženih i umrlih krive velike porodične proslave Dana zahvalnosti prije tri sedmica kada su milioni Amerikanaca putovali kako bi se pridružili svojim najmilijima. Stručnjaci strahuju da će se situacija dodatno pogoršati tokom nadolazećih blagdana.

Ogromna kampanja vakcinacije koja je pokrenuta u ponedjeljak u Sjedinjenim Američkim Državama s prvim injekcijama vakcine Pfizer/BioNTech ipak neće omogućiti trenutno zaustavljanje virusa jer  će proći mjeseci prije negoli se imunizira dovoljno velik dio populacije, upozoravaju stručnjaci.

Epidemija u Njemačkoj

U posljednja 24 sata u Njemačkoj je prijavljeno 26.923 nova slučaja korona virusa, a preminulo je 698 osoba, saopćio je Institut Robert Koch.

Ukupan broj zaraženih time je porastao na 1.406.161, a preminulo je 24.125 osoba, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

U Njemačkoj je u srijedu počela primjena oštrog lokcdowna, a ministar zdravlja Jens Spahn najavio je da će već iduće sedmice početi vakcinacija.

U Južnoj Koreji je u posljednja 24 sata prijavljen rekordan broj od 22 preminula od korona virusa, dok je broj novozaraženih drugi dan zaredom premašio 1.000.

Od posljednjeg presjeka potvrđeno je 1.014 novih slučajeva, od kojih su 423 u Seulu, što je rekordan dnevni bilans u glavnom gradu.

Broj novozaraženih u zemlji je ipak pao u odnosu na jučerašnji rekordan broj od 1.078 slučajeva.

Zaraza u svijetu

Kako prenosi Yonhap, vlasti zbog alarmantnog širenja zaraze razmišljaju o pooštravanju mjera.

Od početka epidemije u Južnoj Koreji su zaražene 46.453 osobe, od kojih su 634 preminule.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je u srijedu da je više od 585.000 slučajeva korona virusa zabilježeno prethodnog dana, čime je broj oboljelih skočio na 72,19 miliona.

Podaci WHO-a pokazuju da se broj preminulih povećao za 11.400 i prešao 1,63 miliona, prenio je Tanjug agenciju TASS.

WHO daje informacije samo na osnovu potvrđenih informacija zvaničnih zdravstvenih državnih institucija širom svijeta.

Južna i Sjeverna Amerika imaju više od 45 posto oboljelih u prethodna 24 sata, slijedi Evropa, pa jugoistočna Azija.

Najviše oboljelih ima u SAD (16 miliona), zatim slijedi Indija sa 9,9 miliona, a treći je Brazil sa 6,9 miliona.

Izvor: Agencije