Izrečene kazne za napad na ‘Charlie Hebdo’

Napadači na ‘Charlie Hebdo’ 2015. i njihovi saučesnici osuđeni su na kazne od četiri godine do doživotnog zatvora.

Saučesnici su proglašeni krivim po različitim optužbama - od članstva u kriminalnoj mreži do sudjelovanja u napadima (EPA)

Posebni kazneni sud u Parizu u srijedu je na kazne od četiri godine do doživotnog zatvora osudio izvršitelje napada i njihove pomagače na sedmičnik Charlie Hebdo i jednu samoposlugu u januaru 2015. u pariškoj regiji u kojima je ubijeno 17 ljudi .

Na 30 godina je osuđen glavnooptuženi Ali Riza Polat za “pomaganje” u “terorističkim” napadima na sedmičnik Charlie Hebdo i na jevrejski supermarket Hyper Cacher, koje su počinila braća Said i Cherif Kouachi i Amedy Coulibaly.

Tako Polatu ipak nije izrečena kazna doživotnog zatvora koju je za njega tražio glavni državni advokat. Njegova je advokatica odmah najavila žalbu na presudu, prenosi Hina pisanje AFP-a.

Djevojka Amedyja Coulibalyja, Hayat Boumeddiene, koja je u bijegu, osuđena je u odsutnosti na istu kaznu za sudjelovanje u pripremi napada.

Mohamed Belhoucine, za kojeg se vjeruje da je poginuo u Siriji, osuđen je na najtežu kaznu, doživotni zatvor.

Sud je odbio terorističku kvalifikaciju za šest od jedanaest prisutnih optuženika, ostajući tek pri “zločinačkom udruživanju”.

Presude su izrečene nakon tri mjeseca intenzivnih i haotičnih saslušanja u tom nesvakidašnjem suđenju.

Mnogi privatni tužioci bili su u sudskoj dvorani dok se čitala ova historijska presuda. Među njima su bili članovi porodica žrtava, bivši talac u trgovini Hyper Cacher Lassana Bathily, osoblje koje je preživjelo napad u Charlieju Hebdou, među njima i glavni urednik Riss.

Proglašeni krivim

Francuski sud je ranije danas proglasio krivim 14 saučesnika napadača koji su u januaru 2015. godine izvršili napad na prostorije lista Charlie Hebdo i jevrejski supermarket.

Među njima je i Hayat Boumeddiene, bivša partnerica Amedyja Coulibalyja koji je u jevrejskom supermarketu ubio policajku, a potom i četvero ljudi.

Boumeddiene je jedna od troje osumnjičenih kojima se sudilo u odsustvu, a proglašena je krivom za finansiranje terorizma i pripadnost kriminalnoj “terorističkoj” mreži. Smatra se da je živa i da je pobjegla u Siriju gdje se pridružila Islamskoj državi Irak i Levant (ISIS).

Coulibaly je i sam bio saradnik napadača koji su stajali iza smrtonosnog napada u uredima satiričnog magazina Charlie Hebdo u januaru 2015. godine.

Saučesnici su proglašeni krivim po različitim optužbama – od članstva u kriminalnoj mreži do sudjelovanja u napadima. Optužbe povezane s terorizmom povučene su za nekoliko optuženika koji su proglašeni krivim za lakša kaznena djela.

Tužioci su za optužene zatražili kazne u rasponu od pet godina do doživotnih.

Od 7. do 9. januara 2015. Francusku su potresala tri dana terora u kojem je ubijeno 17 ljudi: 11 u napadu na Charlie Hebdo, četiri u napadu na samoposlugu Hyper Cacher i dvoje policajaca.

Izvor: Agencije