Novi Zeland: Četvrt miliona zlostavljanih u državnim i vjerskim ustanovama

Interni izvještaj kraljevske istražne komisije navodi da su najviše zlostavljanja djeca i mladi u dobi između pet i 17 godina.

U izvještaju se pokazuje da su vjerovatno najviše stradala autohtona maorska djeca (EPA)

Blizu četvrt miliona djece, mladih i ranjivih odraslih osoba zlostavljano je u novozelandskim vjerskim i državnim ustanovama za brigu u proteklih nekoliko decenija, otkrila je istraga.

Interni izvještaj kraljevske istražne komisije o zlostavljanju djece u državnim ustanovama za brigu procjenjuje da je do 256.000 djece zlostavljano između 1950. i 2019.

Taj broj obuhvaća gotovo 40 posto od ukupno 655.000 osoba smještenih u ustanovama tokom tog perioda.

“Trauma i tjeskoba prouzrokovane u prošlosti na Novom Zelandu neoprostive su”, rekao je ministar javnih službi Chris Hipkins.

“Sva djeca u državnim ustanovama trebala bi biti zaštićena od povreda, ali svjedočenja prečesto pokazuju da je istina upravo suprotna”.

Zlostavljane i bebe

U izvještaju se kaže da je većina koja je preživjela zlostavljanje bila u dobi između pet i 17 godina, ali zlostavljane su i bebe od devet mjeseci, kao i mladi do 20 godina. Većina je trpjela zlostavljanje od pet do 10 godina.

Zlostavljanja uključuju tjelesne napade i seksualno zlostavljanje. Osoblje u nekim psihijatrijskim ustanovama prisiljavalo je muške pacijente da siluju pacijentice.

Zlostavljanja uključuju i neprimjerene medicinske postupke, kao što su električni šokovi na genitalijama i nogama, neprimjereni tjelesni pregledi pacijenata i vaginalni pregledi, verbalno zlostavljanje, rasističko vrijeđanje.

“Ponekad su mi davali elektrošokove dvaput dnevno”, rekla je Ana koja je 1979. sa 17 godina smještena u psihijatrijsku ustanovu.

“U papirima je pisalo da sam oslijepila, i tada su mi dali tretman elektrošokovima ponovno te noći”, rekla je u istrazi.

‘Mračno poglavlje’

Premijerka Jacinda Ardern najavila je kraljevsku komisiju 2018. godine rekavši da se zemlja treba suočiti s “mračnim poglavljem” u svojoj historiji, a kasnije je to proširila na crkve i druge vjerske ustanove.

U izvještaju se kaže da je vjerovatnost zlostavljanja djece i mladih u vjerskim ustanovama u rasponu od 21 posto do 42 posto.

Otkrilo se da je broj ljudi koji prolazi kroz ustanove za brigu bio šest puta veći nego što se prije procjenjivalo.

“Prema bilo kojoj procjeni, ovo je ozbiljan i dugogodišnji socijalni problem koji treba riješiti”, navodi se u izvještaju, dodajući da postoje dokazi da se zlostavljanje nastavlja i danas.

Izvještaj dolazi nakon privatnih i javnih saslušanja na kojima su preživjeli hrabro iznosili mučna svjedočenja o fizičkom i seksualnom zlostavljanju.

Najviše stradali Maori

Jedan preživjeli, Maor, Peter, rekao je u istrazi da se odvezao automobilom do litice u pokušaju samoubistva kako bi izbjegao zlostavljanje.

“Više nisam želio živjeti. Prešao sam preko i zabio sam se u ogradu. Da se neko samo zaustavio i pitao zbog čega, nešto bi smislili, ali nisu”, rekao je.

Katolička crkva u Aotearoi na Novom Zelandu rekla je da će proučiti izvještaj kako bi naučila postupati s pritužbama i spriječiti zlostavljanje.

U izvještaju se pokazuje da su vjerovatno najviše stradala autohtona maorska djeca, jer su 81 posto djece zlostavljane u ustanovama Maori.

Od ukupne djece koja su smještena u ustanovama 69 posto su maorska djeca.

Rečeno je da su neke vjerske ustanove nastojale seksualnim i fizičkim zlostavljanjem “očistiti” kulturni identitet Maora.

Hiljade Maora izašle su na proteste prošle godine širom Novog Zelanda pozivajući na prekid prakse odvođenja djece iz porodica i smještanja pod državnu brigu.

Kritičari te prakse rekli su da je postupak rasistički usmjeren protiv Maora i da je nasljeđe kolonizacije.

Susjedna Australija objavila je nacionalnu ispriku 2017. godine, nakon što je petogodišnja istraga seksualnog zlostavljanja djece otkrila hiljade slučajeva seksualnih prestupa uglavnom počinjenih u vjerskim i državnim institucijama.

Izvor: Agencije

Povezane

Novozelanđani su tokom oktobra glasali na dva referenduma – o legalizaciji eutanazije i rekreativne upotrebe marihuane.

Published On 30 Oct 2020

Istragom o prošlogodišnjoj masovnoj pucnjavi u dvije džamije na Novom Zelandu, otkriveni su propusti policije i obavještajnih službi, ali i utvrđeno da ništa nije moglo da spriječi napad. Kraljevska komisija tvrdi da su bezbjednosne agencije bile “gotovo isključivo” koncentrisane na terorističku prijetnju od muslimana. Australijski naoružani napadač služi kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva 51 osobe, […]

Published On 08 Dec 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO