Netanyahu bira novog šefa Mossada

Identitet novog direktora Mossada nije otkriven iz sigurnosnih razloga, a IPBC je spomenuo samo inicijal “D”.

Netanyahu bira novog šefa Mossada (EPA)

Izraelska državna televizija (IPBC) saopćila je da je premijer Benjamin Netanyahu odlučio postaviti zamjenika šefa Službe za obavještajno djelovanje u inostranstvu (Mossad) za šefa ove agencije, ali nije precizirala datum kada će izraelska vlada odobriti novo imenovanje.

Identitet novog direktora Mossada nije otkriven iz sigurnosnih razloga, a IPBC je spomenuo samo inicijal “D” i da će naslijediti trenutnog direktora Yossija Cohena, koji je stupio na dužnost 2016. godine i uskoro bi trebao otići u penziju.

Cohenova istaknuta uloga

U proteklim mjesecima Cohenova uloga se posebno istakla u sporazumima o normalizaciji odnosa između Izraela i niza arapskih zemalja, koje je šef Mossada posjetio i s njima sklopio sporazume o sigurnosti.

Izrael ima obavještajnu službu koja djeluje u inostranstvu, odnosno Mossad, koja službeno nosi naziv “Institut za obavještajne i specijalne zadatke”. U izvještajima se navodi da je ova služba odgovorna za atentate na palestinske i arapske lidere u inostranstvu.

Opća sigurnosna služba ili Shin Bet (Shabak) još je jedna izraelska obavještajna agencija koja je zadužena za unutrašnju sigurnost, ali i za regiju Zapadna obala i Pojas Gaze.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO