Turska o sankcijama SAD-a: Velika greška, uzvratit ćemo

Turska je osudila kao ‘veliku grešku’ odluku SAD-a da uvede sankcije toj zemlji zbog kupovine ruskog raketnog sistema S-400.

SAD je uveo sankcije turskim zvaničnicima zbog nabavke ruskog raketnog sistema S-400 (EPA)

Turska je osudila kao “veliku grešku” odluku Sjedinjenih Američkih Država da uvede sankcije toj zemlji zbog kupovine ruskog raketnog sistema S-400 i najavila da će Washingtonu uzvratiti na način na koji smatra da je neophodno, pošto je u više navrata pozvala SAD da dijalogom riješe ovo pitanje.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske pozvalo je SAD, inače NATO saveznika Ankare, da promijeni ovakvu “nepravednu odluku”, koja bi mogla da naškodi bilateralnim odnosima dvije zemlje.

Kako ocjenjuje, odluka o uvođenju sankcija je “neobjašnjiva” nakon što je Washington u više navrata odbio ponudu Ankare da formiraju zajedničku radnu grupu, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Američke sankcije

 

SAD je u ponedjeljak uveo sankcije turskom Sekretarijatu odbrambene industrije, njegovom direktoru Ismailu Demiru, kao i još nekim zaposlenim zbog nabavke ruskog raketnog sistema S-400, saopćilo je američko Ministarstvo finansija.

Sankcije uključuju zabranu dobijanja dozvole za izvoz u SAD, kao i zamrzavanje imovine i vizne restrikcije za direktora Demira i još troje zaposlenih.

Izvor: Agencije