Tihanovskaja pozvala na povećanje pritiska na bjeloruski režim

Lukašenko želi zemlju pretvoriti u drugu Sjevernu Koreju, a bjeloruski narod u taoce, kaže čelnica bjeloruske opozicije.

Tikhanovskaja: Podrška je potrebna sada, u budućnosti će biti prekasno (EPA)

Čelnica bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja kazala je u utorak u Evropskom parlamentu u Briselu da bjeloruski narod neće odustati od borbe za slobodu i demokratiju i pozvala Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu da povećaju pritisak na bjeloruski režim.

Bjeloruska opozicija ovogodišnji je laureat Nagrade Saharov za slobodu mišljenja koju dodjeljuje Evropski parlament.

Predstavljaju je Koordinacijsko vijeće, inicijativa hrabrih žena, te političari i osobe iz civilnog društva. Među njima je i Tihanovskaja (38), koja je bila protukandidatkinja bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku na predsjedničkim izborima 9. augusta.

Svečana dodjela nagrade održat će se u srijedu na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Briselu, prenosi Hina.

Želja za promjenom

Bjeloruska opozicija osporava rezultate predsjedničkih izbora tvrdeći da su bili namješteni i poziva Lukašenka da odstupi s vlasti.

Nakon izbora izbili su masovni protesti koje bjeloruske vlasti odlučno guše pritvarajući na stotine demonstranata. Aktivisti za ljudska prava upozoravaju da se disidente u zatvoru muči i ponižava.

Tihanovskaja je kazala da bjeloruska opozicija želi pregovore s vlastima i organizaciju novih slobodnih i poštenih izbora.

“Želja naroda za promjenom nikada se neće promijeniti. Ljudi su se probudili i borit će se do pobjede”, kazala je Tihanovskaja, odgovarajući na pitanja novinara na webinaru u organizaciji Evropskog parlamenta.

Upozorila je da se Lukašenko ne želi povući s vlasti i da narod jako pati i boji se eskalacije nasilja.

‘EU može uraditi mnogo više’

Lukašenko je najavio da će 21. decembra zatvoriti granice.

Tihanovskaja je kazala da Lukašenko želi zemlju pretvoriti u drugu Sjevernu Koreju, a bjeloruski narod u taoce.

“To je znak da će eskalirati nasilje. Ne znamo kako reagirati na to”, kazala je.

“To je znak cijelom svijetu da Bjelorusiju pretvara u drugu Sjevernu Koreju”, kazala je, pozivajući Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu da povećaju pritisak na bjeloruski režim.

Evropska unija uvela je sankcije protiv bjeloruskih dužnosnika za koje je utvrđeno da su odgovorni za represiju i zastrašivanje mirnih demonstranata, članova opozicije i novinara nakon predsjedničkih izbora 9. augusta, kao i za nepravilnosti u izbornom procesu, uključujući Lukašenka i njegovog sina Viktora.

Tihanovskaja je zahvalila Evropskoj uniji na podršci, ali i konstatovala da bi mogla učiniti puno više.

“Evropska unija je velika sila i može učiniti puno, puno više”, kazala je.

“Podrška je potrebna sada, u budućnosti će biti prekasno”, upozorila je.

Rusiju je pak pozvala da se ne miješa u unutrašnja pitanja zemlje.

‘Nema sumnje da ćemo pobijediti’

Tihanovskaja, koja je pobjegla u egzil u Litvaniju, kazala je da će se u zemlju vratiti kada bude sigurna da neće završiti u zatvoru kao što je završio njen suprug.

Za Nagradu Saharov kazala je da je iznimno važna za cijeli bjeloruski narod.

“Shvatili su da su heroji, da je njihova borba važna ne samo za njihovu zemlju, nego da je i inspiracija za cijeli svijet. Cijeli svijet vidio je našu hrabrost, našu snažnu volju za promjenom. Oni to cijene i jako sam zahvalna na toj časti”, kazala je.

Svojim sunarodnjacima je poručila da ne sumnjaju da će pobijediti te obećala da će odgovorni za nasilje i mučenja biti kažnjeni.

Osim Tihanovskaje, dobitnici nagrade Evropskog parlamenta su i istraživačka novinarka Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2015., zatim Marija Kalesnikova, muzičarka i politička aktivistica te političke aktivistice Olga Kovalkova i Veronika Cepkalo.

Među nagrađenima su i Sergej Tihanovski, video bloger, politički zatvorenik i suprug Svjetlane Tihanovskaje, Ales Bialiacki, osnivač bjeloruske organizacije za ljudska prava “Viasna”, Sergej Dilevski, Stepan Putilo, osnivač Telegram kanala NEXTA, te Mikola Statkevič, politički zatvorenik i kandidat za predsjednika na izborima 2010. godine.

Nagrada Saharov, nazvana u čast sovjetskog fizičara i političkog disidenta Andreja Saharova, dodjeljuje se od 1988. kao najveće priznanje Evropske unije za rad na području ljudskih prava.

Prošle je godine nagrada dodijeljena Ilhamu Tohtiju, ujgurskom ekonomisti koji se bori za prava ujgurske manjine u Kini.

Izvor: Agencije