McConnell prihvatio Bidenovu pobjedu

McConnellova čestitka dolazi nakon više od sedam sedmica od proglašenja pobjednika američkih predsjedničkih izbora.

Vodeći republikanac u Senatu priznao je Bidenovu izbornu pobjedu nakon ruskog predsjednika Vladimira Putina

Čelnik senatske većine, republikanac Mitch McConnell, napokon je priznao da je Joe Biden pobijedio na predsjedničkim izborima u SAD-u.

Tako je vodeći republikanac u Senatu priznao Bidenovu izbornu pobjedu nakon ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je također dugo čekao da to učini, javlja reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

“Danas i jučer nekoliko je viđenih republikanaca prihvatilo realnost, nakon što je održano službeno elektorsko glasanje koje je potvrdilo izborne rezultate. Ipak, velika većina republikanskih zakonodavaca još uvijek ne priznaje da je Joe Biden izabrani američki predsjednik što je neviđeno u američkoj historiji”, pojašnjava Puljić.

Elektori potvrdili Bidenovu pobjedu

“Elektori širom SAD-u potvrdili su pobjedu Bidena na predsjedničkim izborima, tako da naša zemlja od jutros ima izabranog predsjednika i potpredsjednicu”, rekao je vođa većine u američkom Senatu.

“Mnogi od nas nadali su se da će predsjednički izbori donijeti drugačiji rezultat, ali naš sistem vlasti ima procese kojima se utvrđuje ko će položiti zakletvu 20. januara. Dakle, danas želim čestitati novoizabranom predsjedniku Joeu Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris”, rekao je.

“Svi Amerikanci mogu biti ponosni jer je naša nacija prvi put dobila potpredsjednicu”, rekao je, između ostalog, McConnell.

Izvor: Al Jazeera