Sedam puta veći rizik da će medicinari razviti teži oblik Covida

Stopa zaraze među zdravstvenim osobljem na globalnoj razini iznosi otprilike 10 posto (EPA)

Među zdravstvenim je radnicima uočen sedam puta veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-a 19 nego među onima koji ne rade izravno s oboljelima od te visokozarazne bolesti, pokazala je studija provedena u Britaniji, prenosi Hina.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Occupational & Environmental Medicine temelji se na podacima prikupljenim diljem Velike Britanije tokom prvog vala pandemije od marta do maja. 

“Profesionalna izloženost virusu izaziva veliku zabrinutost u za život ključnim radnim skupinama, posebno među zdravstvenim osobljem” čemu zna pridonijeti i neispravna osobna zaštitna oprema (PPE), navodi se u članku. 

Zaraza veća nego u općoj populaciji

Analizom je utvrđeno i da su zaposleni u socijalnoj skrbi i u prijevozu pod dvostruko većim rizikom od razvoja težeg oblika covida od radnika u zanimanjima koja nisu od vitalnog značaja.

Istraživanje koje su proveli naučnici sa univerziteta u škotskom Glasgowu, irskom Limericku i američkoj Syracusi uvelike je u skladu s onim što se i dosad pretpostavljalo.

Međunarodno vijeće medicinskih sestara u septembru je objavilo da je više od njih hiljadu  iz 44 zemalja s dostupnim podacima umrlo od posljedica zaraze koronavirusom. 

Stopa zaraze među zdravstvenim osobljem na globalnoj razini iznosi otprilike 10 posto, što je znatno više nego u općoj populaciji. 

Izvor: Agencije