Saudijska Arabija: Čamac bomba pogodio tanker u luci u Džedi

Brod BW Rhine vlasništvo je kompanije Hafnia, a plovi pod singapurskom zastavom Foto: EPA

Tanker usidren na terminalu u Džedi napadnut je čamcem napunjenim eksplozivom, rekle su saudijske vlasti potvrdivši navode brodara da je jedan od njegovih tankera, BW Rhine, pogođen.

Glasnogovornik saudijskog ministarstva energetike nije u izjavi za medije naveo ime broda niti identificirao ko stoji iza napada, prenosi Hina.

Kompanija Hafnia izvijestila je ranije da je izbila eksplozija te požar na brodu BW Rhine dok je iskrcavao teret u luci u Džedi. Posada je ugasila vatru i niko nije povrijeđen, dodala je kompanija te potvrdila da su dijelovi trupa oštećeni.

Ministarstvo energetike reklo je da nije pričinjena šteta lučkim postrojenjima, ali luka Džeda privremeno je zatvorena, stoji na njenoj web stranici.

“Teroristički i vandalski napadi nanose štetu vitalnim postrojenjima, Kraljevini, njenoj sigurnosti i stabilnosti dobave energenata cijelom svijetu i globalnoj ekonomiji”, rekao je glasnogovornik ministarstva energetike.

Ranije eksplozije

Time se osvrnuo na prošlomjesečnu eksploziju kojom je oštećen grčki tanker u saudijskoj luci na Crvenom moru sjeverno od granice s Jemenom. Arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom učestvuje u ratu u Jemenu.

Brod BW Rhine vlasništvo je kompanije Hafnia, a plovi pod singapurskom zastavom i može prevoziti između 60.000 do 80.000 tona naftnih derivata.

Tanker je 6. decembra ukrcao 60.000 tona goriva u luci Yanbu i sada je pun oko 84 posto.

“Moguće je da je nešto nafte iscurilo iz borda, ali to nije potvrđeno”, navodi Hafnia.

Televizija Al Arabiya TV citirala je izjavu kapetana da je jedna od spremnika tankera oštećen u eksploziji.

Izvor: Agencije