SAD: Sankcije Turskoj zbog raketnog sistema S-400

Pompeo je, između ostalog, pozvao Tursku da 'odmah riješi problem raketa S-400 u koordinaciji sa SAD-om' (EPA-Ilustracija)

Sjedinjene Američke Države sankcioniraju Tursku prema CAATSA 231 (Countering America`s Adversaries – Suprotstavljanje američkim protivnicima preko zakona o sankcijama) zbog nabavke ruskog raketnog sistema S-400, javlja reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

“Sankcije uključuju zabranu svih američkih izvoznih licenci i odobrenja za liderstvo turske obrambene industrije (SSB) te zamrzavanje imovine uz uvođenje viznih restrikcija za dr. Ismaila Demira, predsjednika SSB-a i druge časnike SSB-a. SAD su Turskoj na najvišim nivoima i u brojnim prilikama jasno stavile do znanja da će njihova kupovina sistema S-400 ugroziti sigurnost američke vojne tehnologije i osoblja i pružiti značajna sredstva ruskom odbrambenom sektoru, kao i omogućiti Rusima pristup turskim oružanim snagama i odbrambenoj industriji”, naveo je u američki državni sekretar Mike Pompeo saopćenju.

“Turska je ipak odlučila krenuti dalje s nabavom i ispitivanjem S-400, prkos tome što su na raspolaganju alternativni, NATO-ov interoperabilni sustavi koji udovoljavaju njezinim odbrambenim zahtjevima. Ova je odluka rezultirala suspenzijom Turske i uklanjanjem iz globalnog partnerstva F-35 Joint Strike Fighter. Današnja akcija šalje jasan signal da će Sjedinjene Američke Države u potpunosti primijeniti odjeljak 231 CAATSA i da neće tolerirati veće transakcije s ruskim obrambenim i obavještajnim sektorom”, stoji, između ostalog, u saopćenju.

Pompeo je također pozvao Tursku da “odmah riješi problem raketa S-400 u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama”.

Turska odbacuje odluku SAD-a o sankcijama

Ministarstvo vanjskih poslova Turske osudilo je odluku Sjedinjenih Američkih Država kojom su Turskoj uvedene sankcije zbog kupovine ruskog raketnog sistema protivzračne odbrane S-400.

“Osuđujemo i odbacujemo odluku SAD-a o jednostranim sankcijama protiv naše zemlje. Odluka SAD-a da Turskoj uvede jednostrane sankcije zbog sistema S-400 postupak je lišen svake logike”, navodi se u saopćenju.

Navodi se također da su svi dobro upoznati sa uvjetima zbog kojih je Turska nabavila sistem S-400, dodajući da je i sam američki predsjednik Donald Trump u više navrata naglasio opravdanost Turske po ovom pitanju, prenosi Anadolija.

Još se navodi da su tvrdnje SAD-a da sistem S-400 predstavlja slabost u pogledu sistema NATO-a, lišene tehničkih objašnjenja.

Na kraju se poručuje da će ova odluka negativno utjecati na odnose Turske i SAD-a, te se dodaje da će Ankara poduzeti potrebne mjere i korake.

“Turska se neće suzdržati od poduzimanja mjera koje smatra potrebnim za osiguranje nacionalne sigurnosti. U tom kontekstu, poziva SAD da preispitaju ovu nepravednu odluku o sankcijama te da što prije isprave ovu veliku grešku. Još jednom naglašavamo da je Turska spremna da u duhu savezništva problem riješi dijalogom i diplomatijom”, zaključuje se.

Izvor: Agencije + Al Jazeera