London: Restriktivne mjere se podižu na najviši nivo

U Londonu je registrirano više od 1.000 slučajeva novog korona virusa (EPA)

Gradske vlasti Londona će podići restriktivne mjere na najviši nivo, tri, saopćila je britanska vlada, jer je u tom gradu zabilježen veoma brz, eksponencijalan rast zaraženih korona virusom.

Ministar zdravlja Matt Hancock je rekao da je u Londonu registrirano više od 1.000 slučajeva novog korona virusa, kao i u još nekim pokrajinama, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“U prethodnih sedam dana vidjeli smo vrlo oštar, eksponencijalan rast virusa u Londonu, Kentu, dijelovima Essexa i Hertfordshirea. Ne znamo do koje mjere se proširio, ali bez obzira na uzrok, brzo smo reagovali”, rekao je Hancock, dodavši da će glavni grad Velike Britanije biti na maksimalnom stepenu uzbune.

‘Spriječiti dalju štetu i dugoročne probleme’

Prijelaz na treći nivo upozorenja podrazumijeva zatvaranje hotela, pubova i restorana, koji mogu obavljati dostave, kako i zatvaranje kina, pozorišta i muzeja od srijede u ponoć.

Prijelaz na “jako visok” nivo upozorenja je bitan ne samo zbog sigurnosti stanovništva, nego i zbog toga što “rane mjere mogu spriječiti dalju štetu i kasnije dugoročne probleme”, rekao je Hancock.

Svi zaposleni koji mogu, moraju raditi od kuće, a stanovnici moraju izbjegavati putovanja koja nisu nužna. Ograničene su socijalne interakcije uz zabranu kontakata s osobama iz nekog drugog domaćinstva, uključujući i vani osim u parkovima.

Škole, prodavnice, kozmetički i frizerski saloni ostaju otvoreni.

Izvor: Agencije