Elektorski koledž glasa o ishodu američkih predsjedničkih izbora

Aktuelni predsjednik Donald Trump osporava rezultate izbora, tvrdeći da su proces obilježile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova (EPA)

Elektorski koledž, koji se sastoji od ukupno 538 predstavnika pedeset američkih država, sastaje se danas, kada bi formalno trebalo da potvrdi rezultate američkih predsjedničkih izbora na kojima je predviđena pobjeda demokratskog kandidata Josepha Bidena.

Izborni proces u Sjedinjenim Američkim Državama nije okončan dok se predstavnici birača, čiji je broj proporcionalan broju stanovnika svake od njih, ne sastanu i glasaju, prenosi Tanjug.

Elektori gotovo uvijek glasaju za predsjedničkog kandidata koji je pobijedio u državi koju predstavljaju, piše Glas Amerike.

Svih 50 američkih država potvrdilo je predviđene rezultate glasanja na svojim teritorijama, prema kojima je kandidat Demokratske stranke Joseph Biden osvojio 306 elektorskih glasova naspram 232, koliko ih ima aktuelni predsjednik i kandidat republikanaca Donald Trump.

U petak je američki Vrhovni sud odbacio tužbu američke države Teksas kojom je traženo poništavanje rezultata predsjedničkih izbora u ključnim državama – Pennsylvaniji, Georgiji, Michiganu i Wisconsinu.

Vrhovni sud donio je presudu prema kojoj Teksas nije bio nadležan za pokretanje tog slučaja.

Aktuelni predsjednik Donald Trump osporava rezultate izbora, tvrdeći da su proces obilježile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova.

Potvrda pobjednika

To je, navodno, doprinijelo da umjesto njega izbornu pobjedu odnese demokratski kandidat.

“Najkorumpiraniji izbori u američkoj historiji”, jedna je od posljednjih zamjerki koju je u nedjelju, dan uoči glasanja Elektorskog koledža, na izborne rezultate i proces iznio Trump.

Poslije izjašnjavanja Elektorskog koledža, rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres, koji će i zvanično utvrditi pobjednika predsjedničkih izbora.

Nakon toga izabrani američki predsjednik Joseph Biden zvanično će preuzeti dužnost na ceremoniji koja se održava 20. januara.

Elektorski koledž ne zasjeda na jednoj lokaciji, već se elektori svake od država, kao i Okruga Kolumbija, sastaju u sjedištu lokalne izvršne vlasti. U procesu se koriste glasački listići i elektori se izjašnjavaju za predsjedničkog i potpredsjedničkog kandidata.

Nakon toga glasovi se prebrojavaju i elektori potpisuju šest potvrda izbornih rezultata.

Te potvrde pridodaju se certifikatima izbornih rezultata koji su odobrili guverneri američkih država.

Ta pošiljka šalje se zvaničnicima u skladu sa američkim zakonima, od kojih je najznačajniji predsjednik Senata i ujedno američki potpredsjednik Mike Pence.

Taj primjerak će se kasnije, u januaru, prebrojavati u Kongresu.

Izvor: Agencije