Američka vlada potvrdila hakerski napad na Ministarstvo trgovine

Vlada nije u javnosti identificirala moguće počinitelje napada (Arhiva)

Američka vlada potvrdila je da je njezina informatička mreža bila meta hakerskog napada, koji je bio fokusiran na Ministarstvo trgovine, prenosi Hina.

Američki dužnosnici nisu u javnosti iznijeli puno detalja, uz izuzetak potvrde Ministarstva trgovine da je provaljeno u informatičku mrežu jedne njegove uprave.

Iz ministarstva su izvijestili i da su od Agencije za kibernetičku i sigurnost infrastrukture i FBI-ja zatražili pokretanje istrage.

Glasnogovornik Nacionalnog vijeća za sigurnost John Ullyot dodao je da “poduzimaju sve potrebne korake kako bi se utvrdili i riješili mogući problemi povezani s tom situacijom”.

Vlada nije u javnosti identificirala moguće počinitelje napada.

Ubacivanje “provalničkog” koda

Smatra se da su kibernetički špijuni uspjeli provaliti u mrežu višekratnim ubacivanjem ‘provalničkog’ koda u ažurirane verzije programa kompanije SolarWinds, čiji su klijenti, prema navodima neimenovanih izvora, tijela izvršne vlasti, vojska i obavještajne službe.

SolarWinds na svojoj internetskoj stranici navodi da su njeni klijenti većina najbogatijih američkih kompanija, 10 vodećih američkih telekomunikacijskih kompanija, svih pet zapovjedništava američke vojske, ministarstvo vanjskih poslova, NSA i ured predsjednika. 

Glasnogovornica Agencije za kibernetičku i sigurnost infrastrukture navodi da “tijesno sarađuju s partnerskim agencijama u pitanju nedavno otkrivene aktivnosti na vladinim mrežama.

“CISA pruža tehničku pomoć državnim tijelima koja su se našla na udaru kako bi utvrdila i ublažila potencijalne kompromitirane točke.” 

U FBI-ju i Agenciji za nacionalnu sigurnost nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju istragu.

Softer ažuriran između marta i juna

Kompanija SolarWinds navodi u saopćenju objavljenom da je njen softver, ažuriran u razdoblju od marta do juna ove godinem, možda bio kompromitiran “sofisticiranim, ciljanim i manualnim ‘napadom na lanac nabave’ koji je izvela neka država”.

Tri izvora upućena u istragu izjavila su za Reuters da se trenutno smatra da je za napad odgovorna Rusija.

U saopćenju objavljenom na Facebooku rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su te tvrdnje još jedan neutemeljeni pokušaj američkih medija da okrive Rusiju za kibernetičke napade na američka državna tijela.

Izvor: Agencije