WHO: Osigurano milijardu vakcina za siromašnije zemlje

COVAX predstavlja globalnu inicijativu WHO-a za pravednu distribuciju zaliha vakcina protiv korona virusa (EPA)

Skoro milijarda doza vodećih kandidata za vakcinu protiv COVID-19 osigurana je za zemlje s malim i srednjim dohotkom u okviru COVAX programa, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao da u COVAX programu učestvuje 189 zemalja, preosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Glavna naučnica WHO-a Soumya Swaminathan dodala je da WHO očekuje da će u narednim sedmicama donijeti odluke o tome da li će dati odobrenje za hitnu uporebu vakcina koju su proizvele kompanije Pfizer, Moderna i AstraZenca.

COVAX je globalna inicijativa

Odobrenje WHO-a moglo bi omogućiti da vakcina bude raspoređena u nekim zemljama u kojima nacionalni zdravstveni regulatori i dalje nisu u mogućnosti provesti evaluaciju.

Swaminathan je rekla da je najmanje 10 kompanija izrazilo interes ili predalo zahtijev za hitno odobrenje kandidata za vakcinu.

COVAX predstavlja globalnu inicijativu WHO-a za pravednu distribuciju zaliha vakcina protiv korona virusa, kako u bogate, tako i u siromašne države.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada