Sirija na udaru kritika UN-a zbog hemijskog oružja

Zvanični Damask se tereti da je od početka rata izveo brojne napade hemijskim oružjem s velikim brojem žrtava (EPA)

Međunarodni posmatrači za hemijsko naoružanje kritizirali su Siriju zato što nije prijavila pogon za proizvodnju hemijskog naoružanja, dok je Rusija optužila posmatrače da provode “politički križarski pohod” protiv njenog bliskog saveznika, vlade u Damasku.

Do nesuglasice i sukoba došlo je tokom redovnog mjesečnog sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda posvećenog hemijskom naoružanju u Siriji, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Generalni direktor Organizacije za provođenje zabrane hemijskog naoružanja (OPCW) Fernando Arias informirao je članice Vijeća sigurnosti UN-a, prvi put od maja ove godine, o hemijskom naoružanju u Siriji, ali je zbog svog izlaganja bio kritiziran od ruskog ambasadora pri UN-u Vasilija Nebenzije.

Stotine tona hemijskih agensa

Arias je ukazao kako je od Sirije zatraženo da preda spisak s tačnim tipovima i količinama hemijskog naoružanja kojim raspolaže, ali se vlada u Damasku oglušila o taj zahtjev.

Ruski ambasador priu UN-u je optužio nadzorno tijelo UN-a da koristi antisirijski narativ “uprkos neutemeljenosti i kontraargumentima koje su predstavili Sirija, Rusija i nezavisni eksperti”.

Nova britanska ambasadorica pri UN-u Barbara Woodwars je navela kako još jedno neriješeno pitanje je sudbina hiljada komada municije i stotina tona hemijskih agensa koje Sirija još nije prijavila.

Izvor: Agencije