Merkel: EU, NATO i SAD da razgovaraju o izvozu oružja Turskoj

Najveći izvoznici oružja u Tursku od 2015. do 2019. godine su SAD, Italija i Španija (EPA)

Čelnici Evropske unije namjeravaju s NATO saveznicima i Washingtonom razgovarati o izvozu oružja Turskoj, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel, nakon što je Grčka zatražila uvođenje embarga na oružje Ankari.

Merkel se oglasila nakon samita 27 čelnika EU-a, na kojem su podržali proširenje popisa fizičkih osoba i preduzeća u Turskoj koji će biti sankcionirani zbog istraživanja plina u istočnom Sredozemlju, u vodama na koje pravo polažu Grčka i Cipar, prenosi Hina.

“Također smo razgovarali kako bi se o pitanju izvoza oružja trebalo raspravljati unutar NATO-a. Kazali smo da stav prema Turskoj želimo koordinirati s novom američkom administracijom”, rekla je Merkel.

EU i NATO najavljuju samit s novoizabranim američkim predsjednikom Joe Bidenom nakon što u januaru preuzme dužnost.

Prema Eurostatu, EU je 2018. godine u Tursku izvezao oružja i municije, uključujući i raketne projektile, u vrijednosti od 54,53 miliona dolara, ali prodaja aviona iznosi nekoliko milijardi dolara.

Najveći izvoznici oružja u Tursku od 2015. do 2019. godine su SAD, Italija i Španija.

Napetosti s Grčkom, rusko naoružanje

Članice EU-a sve su kritičnije prema Turskoj, kako zbog izazivanja napetosti s Grčkom, tako i turskim miješanjem u stanje u Libiji te kupovine ruskog naoružanja.

Na oktobarskom samitu EU-a je zaprijetio Turskoj opsežnijim ekonomskim sankcijama ako nastavi s provokacijama, što se sada, po završetku ovog samita, ne spominje, iako je Ankara “nastavila s jednostranim potezima i provokativnim aktivnostima te zaoštrila retoriku protiv EU-a, članica EU-a i evropskih čelnika”.

Grčka je nezadovoljna zbog oklijevanja EU-a da strožije kazni Tursku, a Francuska, nezadovoljna turskom politikom u Siriji i Libiji, tražila je uvođenje sankcija protiv određenih ekonomskih sektora u Turskoj, ali nije dobila širu podršku za to.

Grupa zemlja, na čelu s Njemačkom, Španijom i Italijom, zauzima se da se u odnosima s Turskom diplomatiji osigura više vremena.

Izvor: Agencije