Erdogan: EU i Turska imaju duboko ukorijenjene odnose

Recep Tayyip Erdogan: Nastavit ćemo odlučno koračati ka našim ciljevima, ne obazirući se na jednostrane i pristrasne odluke (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu da Turska i Evropska unija imaju duboko ukorijenjene odnose te da je pogrešno prepustiti da ti odnosi budu zarobljenik igre nekoliko zemalja.

U obraćanju na ceremoniji otvaranja brane u Gaziantepu govorio je o pandemiji korona virusa i o odnosima s EU-om, prenosi Anadolija.

Kazao je da se EU treba što prije spasiti pritiska koji joj je nametnut od Grčke i kiparskih Grka.

“Nastavit ćemo odlučno koračati ka našim ciljevima, ne obazirući se na jednostrane i pristrasne odluke”, rekao je turski predsjednik.

Nada u bolja vremena

Govoreći o pandemiji, Erdogan je napomenuo da je Turska uspjela bez razaranja i masovne bijede izboriti se sa zdravstvenom i ekonomskom krizom, s kojom se čak i razvijene zemlje teško nose.

“U periodu kada se čitav svijet bori s pandemijom, nismo posustali u pružanju zdravstvenih usluga, nastavili smo i sa ulaganjima”, rekao je.

Dodao je da će mjere poduzete protiv širenja korona virusa biti postepeno ukinute, nakon što se zabilježi pad broja zaraženih i preminulih.

Kazao je da će Turska osigurati potrebnu količinu vakcina protiv COVID-19 dok ne bude spremna domaća vakcina.

“Sudeći po postignutom nivou u razvijanju vakcine, nadamo se da nas čekaju bolja vremena”, zaključio je Erdogan.

Izvor: Agencije