Austrijska policija razbila skupinu neonacista

Policija je djelovala u vezi s ilegalnom trgovinom oružja i narkotika, kao i povezanosti s ekstremističkim grupacijama (EPA)

Kriminalistička služba Beča zadala je težak udarac neonacističkoj sceni, a uhapsila je i jednog od glavnih neonacista u zemlji.

Kod pripadnika neonacističke skupine s vezama na njemačkoj bajkerskoj sceni, prema policiji, pronađeno je automatsko i drugo oružje, količina koja je djelovala kao priprema za rat, prenosi Tanjug.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehammer prenio je da je policija djelovala u vezi s ilegalnom trgovinom oružja i narkotika, kao i povezanosti s ekstremističkim grupacijama.

“Borba protiv svakog oblika ekstremizma je prioritet ove Vlade. Borba se vodi energično i jedinstveno, nezavisno sa koje strane dolazi ekstremizam”, naglasio je Nehammer.

Cilj je, prema njegovim riječima, uvijek isti, a to je da se zaštite demokratija i stanovništvo.

Nehammer je kazao da je, pored trgovinom narkoticima, ekstremistička grupacija imala za cilj napade na demokratiju i slobode.

Početak istrage u oktobru

Ekstremni desničari, protiv kojih je vođena istraga i uz pomoć njemačkih vlasti, imali su namjeru oformiti desničarske ekstremističke oružane snage.

Pukovnik bečke policije Michael Mimra rekao je da čuvari reda nisu ni bili svjesni “u šta su uboli”.

Akcija policije započeta je u oktobru, a istraga je pokazala da su neonacisti trgovali ne samo narkoticima, već i oružjem te da je jedan 53-ogodišnjak glavni osumnjičeni.

“Pronašli smo veliku količinu narkotika i 76 komada poluautomatskog i automatskog oružja”, prenio je Mimra, dodajući da je pronađeno i 17 pišolja, predmeta nacističkog Wehrmachta, bombe i više od 100.000 metaka.

“Tek smo na početku istrage. Pet osoba je u zatvoru, a provedeni su i pretresi stanova. I u Njemačkoj su uhapšene dvije osobe. Postoje imena su iz neonacističke scene koja su poznata u Austriji”, naglasio je Nehammer.

Izvor: Agencije