Završio proces Sarkozyju, odluka 1.marta 2021.

Još uvijek vjerujem u pravosuđe naše zemlje, rekao je Nicolas Sarkozy (EPA)

Proces bivšem francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju je završio, a sud će objaviti svoju odluku 1. marta 2021. godine.

Zadnje riječi u procesu u četvrtak je imala odbrana Sarkozyjevih suokrivljenika, njegovog advokata  Thierryja Herzoga i bivšeg sudije Gilberta Aziberta.

„Ova afera je za mene krstaški put, ali ako je to cijena dolaska do istine, spreman sam je prihvatiti”, izjavio je bivši predsjednik prije kraja saslušanja. 

“Govorio sam vam istinu tokom ove tri sedmice, kao i u pritvoru i tokom istrage. Još uvijek vjerujem u pravosuđe naše zemlje”, nastavio je, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Tužilaštvo je tražilo četiri godine zatvora, od kojih dvije uslovno, za bivšeg predsjednika, optuženog za korupciju i zloupotrebu položaja. 

Jednake kazne su zatražene i za Gilberta Aziberta i Thierryja Herzoga, uz pet godina zabrane profesionalnog rada za Herzoga. 

Povukao se iz politike

Sarkozy (65) se povukao iz politike nakon poraza na predizborima desnice 2016. godine. 

Ovo je prvi slučaj od nekoliko istraga koje se vode protiv desničarskog političara koji je predvodio Francusku između 2007. i 2012. godine.

U slučaju poznatom kao “afera prisluškivanja”, tužilaštvo navodi da su Sarkozy i njegov odvjetnik Herzog pokušali podmititi suca Aziberta da im preda tajne podatke iz odvojene istrage protiv bivšeg francuskog lidera.

Zauzvrat, Sarkozy je ponudio Azibertu da mu osigura ugodan posao na Azurnoj obali.

Sarkozy je na meti niza pravnih istraga – od navoda da mu je pokojni libijski čelnik Moamer Gadafi nedopušteno finansirao predsjedničku kampanju 2007. do primanja navodnog mita od prodaje oružja u Pakistanu.

Izvor: Agencije