WP: Testiran sistem za prepoznavanje Ujgura

Diskriminacija nad Ujgurima je česta pojava od strane većinskog Han stanovnika Kine, navodi WP (EPA)

Kineski tehnološki gigant Huawei testirao je program za prepoznavanje lica koji bi mogao slati automatizirane „alarme na Ujgure“ državnim vlastima kada kamere prepoznaju pripadnike manjinske muslimanske grupe nad kojom se vrši represija, pokazuje interni dokument u koji je uvid imao The Washington Post (WP).

Američki list ističe kako dokument pruža više detalja o kineskom režimu prismotre i kako su dokument potpisali predstavnici Huaweija. Ističe se kako je ovaj telekomunikacijski gigant 2018. radio sa start-up kompanijom Megvii kako bi testirali sisteme kamera sa vještačkom inteligencijom koje mogu skenirati lica u masi i procjeniti dob, spol i etničnu pripadnost svake osobe.

Ukoliko bi sistem otkrio lice pripadnika ujgurske manjine, navodi se u izvještaju testa, on bi aktivirao „ujgurski alarm“, te potencijalno slao te podatke policiji Kine, države gdje se ti ljudi masovno pritvaraju u sklopu brutalne državne akcije, navodi WP.

Navedeni dokument je uklonjen sa portala Huaweija nakon što su WP i organizacija za istraživanje IPVM zatražili komentar kompanije.

Nepoželjne i opasne manjine

Navodi se kako dokument otkriva kako je Huawei učestvovao u razovju ovog programa, tako što je davao servere, kamere i druge potrebne stvari kako bi se razvio sistem. John Honovich iz IPVM-a kaže kako spomenuti dokument otkriva stepen „užasa“ i „potpune normalnosti“ ove diskriminacijske tehnologije.

„Ovo nije samo jedna izolirana kompanija, ovo je sistematski rad. Mnogo je misli i posla urađeno kako bi ovaj ‘ujgurski alarm’ radio“, naveo je on, prenosi WP.

Huawei i Megvii su predstavili tri sistema nadzora u proteklim godinama, a sada su potvrdili kako je ovaj dokument stvaran.

Glasnogovornik Huaweija Glenn Schloss je naveo kako je izvještaj „samo test i nije viđen u stvarnoj upotrebi. Huawei samo daje proizvode opće upotrebe za ovakve testove. Ne dajemo posebne algoritme ili aplikacije“.

Iz Megviija su naveli kako njihovi sistemi nisu napravljeni da ciljaju ili označavaju etničke grupe.

Borci za ljudska prava i stručnjaci u polju vještačke inteligencije navode kako su zabrinuti da bi razvoj i normalizacija ovakve tehnologije mogli dovesti do njenog širenja svijetom jer mnoge države planete žele brz i automatiziran način otkivanja pripadnika etničkih grupa koje smatraju nepoželjnima i opasnima.

Kampovi za reedukaciju

Washington Post navodi kako ovi sistemi, „izvježbani“ uz pomoć ogromnog broja fotografija lica, mogu početi otkrivati određene uzorke koji mogu, na primjer, izdvajati lica pripadnika ujgurske manjine od većine Han Kineza. Prema dokumentu iz 2018. o karakteristikama lica i etničkoj pripadnosti, istraživači iz Kine su napravili algoritme kojima se otkrivaju „facijalne karakteristike“ Ujgura, Korejanaca i Tibetanaca.

Američki medij navodi kako dokument o „ujgurskom alarmu“, nazvan „Izvještaj o provjeri interoperabilnosti“ daje tehničke informacije kako vlasti mogu povezati sisteme Huawei-Megvii sa drugim programima za prismotru javnosti.

U dokumentu se ne navodi gdje i koliko je sistem korišten, no WP navodi kako slične sisteme koriste policijske ustanove širom Kine.

Diskriminacija nad Ujgurima je česta pojava od strane većinskog Han stanovnika Kine. U regiji Xinjiang na sjeverozapadu Kine, vlasti su se koristile opravdanjima „o mogućim terorističkim činovima“ kako bi od 2015. vršile žestoke akcije nad manjinskim muslimanskim stanovništvom.

Procjenjuje se kako je više od milion Ujgura u kampovima za reedukaciju, gdje mnogi tvrde da se vrše mučenja i torture.

Izvor: Agencije