Velika Britanija skratila izolaciju s 14 na 10 dana

S više od 63.000 umrlih, Velika Britanija je pandemijom najteže pogođena evropska zemlja (EPA)

Putnici koji stižu u Veliku Britaniju na koje se odnose mjere izolacije ili građani koji su kontakti neke testirane pozitivne osobe na COVID-19, ne moraju više u izolaciji biti 14 već deset dana, odlučile su zdravstvene vlasti.

“Nakon razmatranja najnovijih podataka, sada smo uvjereni da možemo smanjiti broj dana izolacije s 14 na 10 dana”, objavili su u zajedničkom saopćenju predstavnici zdravstvenih vlasti Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske, prenosi Hina.

S više od 63.000 umrlih, Velika Britanija je pandemijom najteže pogođena evropska zemlja.

Skraćivanje trajanja karantina će stupiti na snagu u ponedjeljak 14. decembra u Engleskoj, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj, a Walles je već počeo primjenjivati tu mjeru.

Prekidanje izolacije

“Izolacija, bilo da se radi o kontaktima ili putnicima iz inostranstva koji trebaju u karantin, važna je zbog smanjenja širenja COVID-a 19”, piše u saopćenju koje poziva te osobe da ostanu doma tokom tog skraćenog razdoblja. 

Britanska vlada je precizirala krajem novembra da od 15. decembra putnici koji stignu u Englesku avionom, trajektom ili vozom mogu prekinuti izolaciju ako imaju negativan test na COVID-19 najmanje pet dana nakon dolaska. 

Oni će prije puta morati rezervirati testiranje i ostati izolirani do testa, koji moraju sami platiti.

Izvor: Agencije