Tajkun iz Hong Konga optužen za ugrožavanje nacionalne sigurnosti

Laiju je početkom mjeseca odbijena kaucija nakon hapšenja zbog odvojene optužbe za prevaru (EPA)

Hongkongški demokratski aktivist i medijski tajkun Jimmy Lai (73) optužen je prema gradskom zakonu o nacionalnoj sigurnosti zbog sumnje u saradnju sa stranim snagama i ugrožavanje nacionalne sigurnosti, objavili su u petak lokalni mediji pozivajući se na neimenovane izvore, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Lai, istaknuti kritičar Pekinga, osoba je najvišeg ranga optužena na osnovu novog zakona nametnutog u junu.

Zapad i grupe za ljudska prava osudili su zakon kao oruđe za suzbijanje neslaganja, dok vlasti u Hong Kongu i Pekingu kažu kako je vitalno zatvoriti rupe u odbranama nacionalne sigurnosti izložene višemjesečnim ponekad nasilnim antivladinim i protivkineskim protestima koji su potresli grad tokom prošle godine.

Posjete Washingtonu

Hongkonška policija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Laiju je početkom mjeseca odbijena kaucija nakon hapšenja zbog odvojene optužbe za prevaru vezanu uz zakup zgrade u kojoj se nalazi njegov Apple Daily, protivvladin tabloid.

Lokalni mediji navode kako je Lai optužen za dva kaznena djela, dok je NOW TV rekao da Laiove optužbe proizlaze iz traženja sankcija protiv Hong Konga.

Lai je bio čest gost Washingtona, gdje se sastao s zvaničnicima, uključujući državnog sekretara Mikea Pompea, kako bi dobio podršku demokratiji u Hong Kongu, što je Peking natjeralo da ga označi „izdajnikom“.

Izvor: Agencije