Papa brani prisutnost kršćana u Iraku i u Siriji

Papa Franjo je iznenadio sve kada je objavio da u martu putuje u Irak (EPA)

Papa Franjo je u četvrtak branio dobrobit “kršćanske prisutnosti” u Siriji i u Iraku, pozivajući međunarodnu zajednicu da potiče povratak stanovništva izbjeglog pred ratom.

“U mislima sam s onima koji su morali ostaviti svoj dom bježeći pred strahotama rata, u potrazi za boljim životnim uvjetima”, rekao je Papa u video poruci objavljenoj prilikom virtualnog sastanka s pedesetak katoličkih nevladinih organizacija koje djeluju u tom dijelu svijeta.

Papa Franjo je u ponedjeljak iznenadio sve kada je objavio da u martu putuje u Irak, napose u Bagdad i u Mosul, što je prva posjeta jednog pape toj zemlji, prenijela je Hina pozivajući se na AFP.

Prava kršćanske manjine

Irak, zemlja sa šijitskom muslimanskom većinom, imala je do 2003. milion i pol kršćana. Danas ih je tek 300.000 do 400.000, navodi nevladina organizacija Hamurabi koja se zauzima za prava kršćanske manjine u Iraku.

“Napose mislim na kršćane koji su morali ostaviti mjesto u kojemu su rođeni i u kojemu su rasli, gdje je njihova vjera rasla i produbljivala se. Moramo paziti da kršćanska prisutnost u tim krajevima i dalje bude ono što je uvijek bila: znak mira, napretka, razvoja i pomirbe među ljudima i narodima”, dodao je u poruci Papa.

Govoreći o izbjeglicama koji se žele vratiti u domovinu, pozvao je “međunarodnu zajednicu da učini sve kako bi potaknula taj povratak, jamčeći sigurnost i ekonomske uvjete potrebne za njegovo ostvarenje”.

Papa je izrazio zadovoljstvo ovim virtualnim sastankom koji je omogućio da “razmislimo o teškim problemima koji i danas pritišću voljene narode u Siriji, Iraku i u susjednim zemljama”.

Izvor: Agencije