Palestinske organizacije osudile dogovor o normalizaciji odnosa Maroka i Izraela

Palestinci tvrde kako ovi dogovori ignoriraju njihova prava i ne služe palestinskom pitanju (EPA)

Palestinske organizacije i pokreti u Gazi, uključujući Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, osudili su najavu dogovora Maroka o normalizaciji odnosa s Izraelom.

“Ovo je politički grijeh koji sigurno ne služi palestinskom pitanju, ali zato dodatno potiče izraelsku okupaciju da nastavi ignorisati prava našeg naroda”, izjavio je glasnogovornik Hamasa Hazem Qassem.

Dodao je da će takvi dogovori o normalizaciji dodatno intenzivirati izraelsku agresivnu politiku prema palestinskom narodu, kao i aktivnosti naseljavanja na palestinskom teritoriju, prenosi Anadolija.

Glasnogovornik Islamskog džihada Dawood Shehab za Anadoliju je kazao da odluka Maroka predstavlja “izdaju Jerusalema i Palestine”, dodajući da će marokanski narod odbiti normalizaciju odnosa s Izraelom.

‘Crni dan u historiji Palestinaca’

Narodni front za oslobođenje Palestine objavio je da najava marokansko-izraelskog sporazuma o normalizaciji predstavlja “crni dan u historiji našeg naroda i naše arapske nacije”.

Još se dodaje da arapski narodi i dalje odlučno odbacuju sve oblike normalizacije s Izraelom i da će se i dalje opirati izraelskoj okupaciji.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozdravio je dogovor o normalizaciji s Marokom uz posredovanje SAD-a, opisujući ga kao “još jedno veliko svjetlo mira” i pohvalivši odluku marokanskog kralja Mohammeda VI kao “historijsku”.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump u četvrtak je objavio da su Izrael i Maroko postigli dogovor o potpunim diplomatskim odnosima, nazvavši dogovor ogromnim postignućem za mir na Bliskom istoku.

Trump: Historijsko postignuće

“Još jedno historijsko postignuće danas. Naša dva velika prijatelja, Izrael i Kraljevina Maroko, postigli su dogovor o potpunim diplomatskim odnosima – veliko postignuće za mir na Bliskom istoku”, napisao je Trump na Twitteru.

Maroko je postao četvrta zemlja koja je normalizirala odnose s Tel Avivom, nakon što je Sudan proglasio zvaničnu normalizaciju odnosa s Izraelom u oktobru.

Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati u septembru su postigli dogovor o normalizaciji odnosa s Izraelom, a potpisivanje dogovora održano je u Bijeloj kući.

Sporazumi su izazvali ogromno negodovanje kod Palestinaca koji tvrde kako ovi dogovori ignoriraju njihova prava i ne služe palestinskom pitanju.

Izvor: Agencije