Operativcu Hezbollaha doživotni zatvor zbog ubistva Haririja

Hariri je radio na smanjenju sirijskog utjecaja u libanskoj politici u vrijeme kada je ubijen, zajedno sa 21 osobom (EPA)

Posebni tribunal za Liban, koji ima podršku UN-a, u petak je u odsustvu osudio operativca Hezbollaha Salima Ayachea na pet uzastopnih kazni doživotnog zatvora za ubistvo bivšeg premijera Rafika Haririja i još 21 osobe 2005. godine.

Operativac Hezbollaha je imao „centralnu“, „vodeću ulogu“ u timu ubica koji je bio „ključni za atentat“, saopćio je Sud.

Haririjevo ubistvo 2005. godine korištenjem automobila bombe ogromne razorne moći potreslo je Liban, izazvavši velike demonstracije i međunarodni pritisak koji je doveo do povlačenja sirijskih trupa iz države, 30 godina od njihovog dolaska tokom libanskog građanskog rata.

Hariri je radio na smanjenju sirijskog utjecaja u libanskoj politici u vrijeme kada je ubijen, zajedno sa 21 osobom.

Hezbollah je bio najbliži saveznik Sirije u Libanu.

“Časni ljudi od otpora”

Ayache je osuđen po optužbama za zavjeru kako bi se počinio teroristički čin, izvršenje terorističkog akta eksplozivnim uređajem, te za namjerno ubistvo Haririja sa predumišljajem.

Dodatno, tereti se za namjerno ubistvo 21 osobe i pokušaj namjernog ubistva 226 osoba.

Ayache nikad nije uhvaćen i smatra se kako je pod zaštitom Hezbollaha čiji ga lider Hasan Nasrallah opisao, kao i još tri člana Hezbollaha kojima se sudilo za ovaj zločin (i nisu proglašeni krivim) kao „časne ljude otpora“.

Specijalni sud je izdao nalog za hapšenje Ayachea 2011. godine

Izvor: Al Jazeera