Laureati primili Nobelovu nagradu u svojim domovima

Orkestar je izvodio klasične kompozicije u skoro praznoj dvorani Gradske vijećnice u Stokholmu (EPA)

Ovogodišnji dobitnici primili su Nobelovu nagradu u svojim domovima, dok je orkestar izvodio klasične kompozicije u skoro praznoj dvorani Gradske vijećnice u Stokholmu.

„Ovo je doista drugačija ceremonija dodjele Nobelove nagrade”, rekao je švedski kralj Karl Gustav, koji obično dijeli nagrade, u poruci iz kraljevske palače.

Svečana dodjela nagrada prenošena je uživo, a svi laureati su zbog pandemije korona virusa ostali u svojim domovima.

Michael Houghton, koji je zajedno s Harveyem Alterom i Charlesom Riceom dobio nagradu za medicinu, bio je u svom vrtu u Kaliforniji odjeven u svakodevnu odjeću kada je primio nagradu.

Baš kao i dobitnica nagrade za književnost Louise Gluck koja je primila nagradu u svom vrtu u Bostonu.

Novčana nagrada od 1,1 miliona dolara

Neki od njih nosili su zaštitne maske kada im je uručena medalja i diploma, uz novčanu nagradu od 1,1 miliona dolara.

“Nadamo se da ćemo sljedeće godine imati priliku slaviti na pravilan, uobičajen način”, rekla je Berit Reiss-Andersen, predsjednica norveškog Nobelovog odbora, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters,

Tradicionalno se ceremonije održavaju svake godine 10. decembra u Stockholmu, na godišnjicu smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela, koji je svojom oporukom iz 1895. godine osnovao nagradu. Jedino se dodjela nagrade za mir održava u Oslu.

Nobelovu nagradu za fiziku ove godine dobili su Roger Penrose, Reinhard Genzel i Andrea M. Ghez, za kemiju Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna, za medicinu Michael Houghton, Harvey Alter i Charles Rice, za književnost Louise Gluck, a za ekonomiju Paul Milgrom i Robert B. Wilson.

Izvor: Agencije