Kongres odobrio vojni budžet uprkos Trumpovoj prijetnji vetom

Tekst je ujedno u suprotnosti s planom Donalda Trumpa da smanji američku vojnu prisutnost u Njemačkoj (EPA)

Američki Kongres je u petak odobrio budžet vrijedan 740,5 milijardi dolara za odbranu Sjedinjenih Država u 2021., unatoč prijetnji Donalda Trampa da će uložiti veto ako se ne uvedu mjere protiv velikih tehnoloških kompanija koje su, tvrdi, bile pristrane za vrijeme izbora, prenosi Hina.

Zakon o odbrambenom budžetu, odobren u utorak velikom većinom u Zastupničkom domu, u Senatu je dobio 84 glasa ‘za’ i 13 protiv, čime je izbjegnut mogući predsjednički veto.

Tramp je prijetio da će uložiti veto na taj zakon ako zakonodavci ne uvedu ograničenja tvrtkama kompanijama sa društvenim mrežama za koje tvrdi da su pokazivale pristranost protiv njega tokom izbora.

Produženo savezno finansiranje

Donald Trump se bunio i protiv toga što zakon o financiranju Pentagona predviđa da se preimenuju vojne baze koje nose ime generala konfederacijskih snaga, koji su zagovarali ropstvo.

Tekst je ujedno u suprotnosti s planom Donalda Trumpa da smanji američku vojnu prisutnost u Njemačkoj. On nameće Pentagonu rok od najmanje 120 dana prije svakog smanjenja snaga u Njemačkoj, što znači da nikakvo američko povlačenje ne bi bilo moguće prije nego njegov nasljednik Joe Biden preuzme dužnost 20. januara. 

Suočen s rokom koji istječe u ponoć, Senat je danas također odobrio jednosedmično produženje saveznog finaciranja kako bi se izbjeglo “gašenje” vlade, odnosno prestanak rada gotovo svih državnih institucija.

Izvor: Agencije