Dileme stručnjaka u vezi vakcina s RNK tehnologijom i onkoloških pacijenata

Te vakcine djeluju tako da prenose na nivou gena upute za stvaranje proteina virusa koji imuni sistem nauči prepoznavati i boriti se protiv njega (EPA)

Vakcine protiv bolesti COVID-19 koje su zasnovane na novoj tehnologiji prenošenja informacija o RNK virusa možda treba dodatno ispitati prije nego postane jasno jesu li sigurne za onkološke pacijente sa solidnim tumorima, ocijenili su stručnjaci za liječenje oboljelih od karcinoma.

To bi se odnosilo na vakcine koje su razvili Pfizer/BioNTech i Moderna, prenosi Hina pisanje Reutersa.

Te vakcine djeluju tako da prenose na nivou gena upute za stvaranje proteina virusa koji imuni sistem nauči prepoznavati i boriti se protiv njega.

Taj glasnički RNK spremljen je u mikroskopski paket nazvan lipidna nanočestica (LNP) ili liposom koji štiti i prenosi krhku molekulu do ćelija.

Pitanje bez odgovora

Iako je ta tehnika na polju razvoja vakcina nova, dugo se koristi kako bi prenosila lijekove protiv raka do tumora zbog toga što tumori lako prihvaćaju liposome.

To otvara mogućnost da tumorsko tkivo “uhvati” neke od tih liposoma iz vakcine koja nosi informaciju o RNK virusa, kaže Gerard Milano sa Univerziteta u Nici.

“Mogućnost da dio vakcine zaglavi u tumoru i rezultirajući učinak na onkološkog pacijenta otvoreno je pitanje za koje sada nema odgovora”, kaže Milano.

U radu objavljenom u srijedu u časopisu British Journal of Cancer, njegov je tim pozvao na “pažljivu procjenu učinkovitosti kod pacijenata sa solidnim tumorima tih obećavajućih vakcina protiv bolesti COVID-19 s informacijom o RNK, koje se daju kao prenositelji lipida, uključujući i preispitivanje doze za optimalnu zaštitu te specifične i osjetljive populacije”.

Izvor: Agencije