Čelnici EU-a proširit će listu sankcija Turskoj

EU će odgoditi bilo kakve oštrije mjere prema Turskoj do marta, sudeći po novom nacrtu zajedničke izjave na samitu lidera bloka (EPA)

Čelnici zemalja članica Evopske unije podržali su proširenje liste fizičkih osoba i kompanija u Turskoj koji će biti sankcionirani zbog istraživanja plina u istočnom Sredozemlju, u vodama na koje pravo polažu Grčka i Kipar.

Imena osoba koje će biti sankcionirane dodat će se na listu koji je uspostavljen u novembru 2019. godine, na kojem se sada nalaze dva dužnosnika jedne turske naftne kompanije kojima je zabranjen ulazak u EU i zamrznuta imovina, prenosi Hina.

Čelnici EU-a zadužili su visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku da najkasnije do marta sljedeće godine pripremi izvještaj o razvoju situacije i da predloži imena novih pojedinaca i kompanija koji bi se uvrstili na listu sankcioniranih.

Evropska unija je na samitu u oktobru ponudila Turskoj razvijanje obostrano korisne saradnje ako pokaže spremnost “za istinsko partnerstvo s Unijom i njenim državama članicama i za rješavanje sporova kroz dijalog i u skladu sa međunarodnim pravom. Ta ponuda je i dalje na stolu”, kaže se u izjavi koju su čelnici usvojili na samitu.

Nezadovoljstvo Grčke i Francuske

U izjavi se također kaže da je potrebno ostaviti “otvorenim kanale komunikacije” i ističe spremnost Unije za nastavak finansiranja pomoći sirijskim izbjeglicama.

Međutim, na oktobarskom samitu, EU je zaprijetio Turskoj opsežnijim ekonomskim sankcijama ako nastavi s provokacijama, što se sada ne spominje, iako je Ankara “nastavila s jednostranim potezima i provokativnim aktivnostima te zaoštrila retoriku protiv EU-a, članica EU-a i evropskih čelnika”.

Grčka je nezadovoljna zbog oklijevanja EU-a da strožije kazni Tursku, a Francuska je, nezadovoljna turskom politikom u Siriji i Libiji, tražila uvođenje sankcija protiv određenih privrednih sektora u Turskoj, ali nije dobila širu podršku za to.

Grupa zemlja na čelu s Njemačkom, Španijom i Italijom zauzima se da se u odnosima s Turskom diplomatiji osigura više vremena.

Simbolične sankcije

Visoki diplomati EU opisali su predložene sankcije kao simbolične zbog nespremnosti bloka da teško kazni Tursku, NATO saveznicu i pretendenta na članstvo u EU, čija su ekonomija i valuta ionako slabi.

U 2011. godini, međunarodno priznata vlada kiparskih Grka započela je istraživanja priridnog gasa s američkom kompanijom uprkos upozorenjima Turske, koja ne priznaje status podijeljenog otoka i tvrdi da polaže pravo na takva istraživanja.

Napetosti su planule u augustu kada je Ankara poslala seizmički istraživački brod u ekskluzivnu ekonomsku zonu Kipra u vode na koje polaže pravo Grčka. EU, predvođena Njemačkom, pokušala je da putem pregovora dođe do rješenja, ali bezuspješno.

Razbješnjena turskom vanjskom politikom u Siriji i Libiji, Francuska je podržala grčke pozive za oštrijim sankcijama. Evropski parlament u prošlom je mjesecu pozvao na kaznene mjere Turskoj. Atina je pozvala na uvođenje zvaničnog embarga na oružje Turskoj.

Izvor: Agencije