Posredstvom SAD-a: Izrael normalizuje odnose s Marokom

Izraelci nastavljaju graditi naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji uprkos sporazumima, upozoravaju Palestinci (EPA)
Izraelci nastavljaju graditi naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji uprkos sporazumima, upozoravaju Palestinci (EPA)

Izrael i Maroko u četvrtak su pod posredovanjem SAD-a dogovorili normalizaciju odnosa, čime je Maroko postao četvrta arapska zemlja koja je u protekla četiri mjeseca prekinula neprijateljstvo s Izraelom. 

Američki predsjednik Donald Trump je u sklopu dogovora pristao priznati suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom u kojoj nekoliko desetljeća traje sukob s frontom Polisario koju podržava Alžir i koja želi neovisnu državu na tom teritoriju. 

Trump je dogovor zaključio u četvrtak u telefonskom razgovoru s marokanskim kraljem Mohammedom VI., navodi Reuters a prenosi Hina.

Maroko je time postao četvrta arapska država koja je od avgusta odlučila normalizirati odnose s Izraelom, uz Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Sudan, te šesta od osnivanja Izraela 1948. godine. 

Izrael je mirovni sporazum s Egiptom potpisao 1979, a s Jordanom 1994. godine.

Kakvu politiku će voditi Biden?

Maroko će uspostaviti diplomatske odnose i službene kontakte s Izraelom, dopustiti prelete i uspostaviti direktne letove u Izrael. Dvije države radit će i na jačanju ekonomske saradnje.

U saopćenju Bijele kuće stoji kako je Trump marokanskom kralju ponovio podršku prijedlogu autonomije za područje Zapadne Sahare kao jedinom dugotrajnom rješenju.

Američka vlada je pod Trumpom pokušala nagovoriti i Saudijsku Arabiju na takav sporazum s Izraelom, no ona je rekli da nije spremna. 

Iako se očekuje da će nadolazeći američki predsjednik Joe Biden voditi drugačiju vanjsku politiku, on je najavio da će nastaviti Trumpovu inicijativu postizanja mirovnih sporazuma na Bliskom istoku.

Palestinci ovakve sporazume smatraju izdajom, jer Izrael i dalje nastavlja rušiti njihove domove na okupiranoj Zapadnoj obali, dok nije zaustavljana ni gradnja izraelskih naselja na okupiranoj teritoriji za koje većina međunarodne zajednice upozorava da su nelegalna.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO