Gates daje još 250 miliona dolara za vakcinu protiv COVID-19

Iz fondacije navode da će novac služiti tome da se testovi i vakcina dostave slabo i srednje razvijenim zemljama (EPA)

Fondacija Billa i Melinde Gates obećala je još 250 miliona dolara za jeftiniju i dostupniju vakcinu protiv COVID-19.

Pojedinačno najveća donacija dosad dolazi nakon što su Gatesovi već dali sedamdeset miliona dolara u novembru. S najnovijom donacijom fondacija je za borbu protiv pandemije donirala ukupno 1.75 milijardi dolara, prenosi Hina pisanje Reutersa.

“Hoće li svijet postati bolje mjesto za život svih ljudi ovisi o tome šta će svjetski čelnici učiniti da bi testovi, lijekovi i vakcina bili dostupni onima koji ih trebaju”, sapćila je fondacija.

Novac će služiti tome da se testovi i vakcina dostave slabo i srednje razvijenim zemljama, dodaju.

Velika Britanija postala je u utorak prva zemlja koja je počela vakcinaciju protiv COVID-19, kada je 90-godišnja starica primila vakcinu Pfizera/BioNTecha.

‘Lijekovi i vakcine moraju doći tamo gdje treba’

Kanada je tu vakcinu odobrila u srijedu, a američka Agencija za hranu i lijekove okupit će u četvrtak vanjske stručnake koji će raspravljati o tome hoće li je preporučiti ili ne.

Pfizerova vakcina je zahtjevna, naročito za siromašne zemlje, jer se mora čuvati na jako niskim temperaturama.

“Novi lijekovi i potencijalne vakcine mogli bi se pojaviti početkom iduće godine. No, oni će sačuvati živote samo ako dođu tamo gdje treba”, istaknuo je Bill Gates.

Još jedan američki proizvođač, Moderna, koji tvrdi da je njegova vakcina učinkovita 94,5 posto, zatražilo je odobrenje u SAD-u i EU-u.

Izvor: Agencije