WP: Trump pokreće nezapamćeni talas pogubljenja prije napuštanja Bijele kuće

WP smatra da je pomama egzekucija zahvatila Trumpovu administraciju u njenim posljednjim danima na vlasti (Arhiva)

The Washington Post navodi da administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa gura stvari u pravcu provođenja “nezapamćenog” talasa smrtnih kazni prije nego što novoizabrani predsjednik Joe Biden bude inauguriran 20. januara.

Washington Post u uvodniku navodi da je osam osoba pogubljeno za manje od pet mjeseci, a planirano je još pet pogubljenja prije isteka Trumpovog predsjedničkog mandata. List navodi da su ove brojke u potpunoj suprotnosti sa svega tri pogubljenja koja je savezna vlada provela u prethodnih 50 godina.

Federalna pogubljenja tokom tranzicije vlasti izuzetno su rijetka, a posljednji put se nešto takvo dogodilo prije 100 godina, što je potvrdio Robert Dunham iz Informativnog centra za smrtne kazne, navodi Washington Post

List dodaje da, na osnovu izvještaja ProPublice, nezavisne, neprofitne organizacije specijalizirane za istraživačko novinarstvo, sadašnja američka administracija ovim talasom pogubljenja pokušava nametnuti izmjene pravila kako bi se omogućilo da se u budućnosti streljački vod i udari struje koriste prilikom egzekucija. 

‘Pomama egzekucija’

Washington Post navodi da smrtne kazne, kojima se već dugo protivi, trebaju biti rezervirane samo za “najgore od najgorih” kriminalaca, napominjući da je “pomama egzekucija” koja je trenutno zahvatila Ministarstvo pravosuđa SAD-a “odvratna” i “alarmantna”.

List je svoju zabrinutost argumentirao navođenjem slučajeva pojedinih osoba koje bi trebale biti pogubljene u narednih nekoliko dana, poput Brandona Bernarda, koji je osuđen 1999. godine kada je imao 18 godina, zbog sudjelovanja u stravičnom zločinu u kojem je otet i ubijen mladi bračni par koji je služio u crkvi.

Nikad nije postojala sumnja u krivnju gospodina Bernarda, piše Washington Post, ali treba uzeti u obzir da on nije igrao glavnu ulogu u zločinu (drugi tinejdžer je pucao paru u glavu, a Bernard je zapalio automobil). Također, njegov advokat na suđenju nije dao uvodnu riječ, nisu pozvani svjedoci tokom izricanja presude, kao i to da se Bernard, kao Afroamerikanac, suočio s porotom koju su uglavnom činili bijelci.

List ističe da pet od devet porotnika koji su živi ne vjeruje da je smrtna kazna primjerena odluka. Također, savezni tužilac koji je pomogao da se izrekne smrtna kazna sada iznosi argumente protiv njegovog pogubljenja, pozivajući se na naučne studije koje su dokazale da mozak 18-godišnjaka nije u potpunosti razvijen i da je Brandonu Bernardu nedostajala sposobnost odrasle osobe da kontrolira svoje impulse.

Američki list navodi da bi Bernard, koji sada ima 40 godina, trebao biti pogubljen smrtonosnom injekcijom 10. decembra. To bi ga učinilo najmlađom osobom koja je pogubljena u Sjedinjenim Američkim Državama u posljednjih 70 godina zbog zločina koji je počinio kao tinejdžer.

Drugi slučajevi

Bernardov slučaj nije jedini, pa tako Washington Post spominje i druge ljude za koje je također predviđeno da uskoro budu pogubljeni. Oko tih slučajeva su pokrenuta brojna pitanja, poput Lise Montgomery, koja će biti prva žena koju je savezna vlada pogubila u posljednjih 70 godina ako se smrtna kazna izvrši prema rasporedu 12. januara. 

Montgomery pati od mentalnih bolesti uzrokovanih mučenjem i seksualnim zlostavljanjem tokom njenog života. 

Dustin Higgs je također osuđen na smrt zbog ubistva tri žene, dok je čovjek koji je ustvari ispalio hice u njih dobio kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti puštanja na slobodu. Datum njegovog pogubljenja je određen za 15. januar, samo pet dana prije nego što Trump napusti dužnost i novoizabrani predsjednik Joe Biden, koji je započeo kampanju protiv pogubljenja, položi predsjedničku zakletvu.

Izvor: Agencije