Teheran optužuje: Mossad je ubio iranskog nuklearnog naučnika

Iran je obećao osvetu za atentat na Fakhrizadeha i pozvao međunarodnu zajednicu da atentat izričito osudi kao 'teroristički čin' (Reuters)

Visoki iranski sigurnosni zvaničnik tvrdi da je Izrael izvršio atentat na iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha koristeći tehnologiju na daljinsko upravljanje.

“Nažalost, operacija je bila vrlo komplikovana i izvršena je koristeći elektronsku opremu i nijedan počinitelj nije bio na mjestu zločina,” rekao je novinarima Ali Shamkhani, sekretar Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti Irana, tokom Fakhrizadehove ceremonije pokopa.

Shamkhani je rekao da nema sumnje da iza napada stoje Izrael i njegova nacionalna obavještajna agencija Mossad, piše Al Jazeera English.

Izrael je 20 godina želio ubiti Fakhrizadeha, rekao je zvaničnik, dodajući da je “ovaj put neprijatelj koristio potpuno profesionalnu, sofisticiranu i novu metodu” koja je konačno bila uspješna.

Također je optužio Mujahedin-e Khalq (MEK) – iransku organizaciju za “promjenu režima” sa sjedištem u inostranstvu – da je imala ulogu u napadu, ali nije elaborirao.

Drastična izmjena početnog prikaza

Iran smatra MEK terorističkom organizacijom i optužuje nekoliko evropskih država da su skrivale njihove članove. Fakhrizadeh, vrhunski nuklearni i vojni naučnik, ubijen je u petak nakon eksplozije i automatske paljbe u blizini Teherana usred dana.

Shamkhanijeve primjedbe u drastično mijenjaju početni prikaz Fahrizadehovog atentata.

Isprva se izvještavalo da je  kamion parkiran pored puta eksplodirao, te da je zatim nekoliko naoružanih ljudi otvorilo vatru na vozilo u kojem se nalazio Fakhrizadeh, i tako ga usmrtili, ranjavajući tjelohranitelja.

Ali Shamkhanijevi komentari više se slažu s izvještajima iranskih medija proteklog dana.

U nedjelju je poluzvanična portal Fars objavio da je atentat izvršen daljinski upravljanim mitraljezom koji je bio montiran na pick-up kamionu, koji je kasnije eksplodirao.

Iran obećao osvetu

U izvještaju stoji da je isprva ispaljeno nekoliko metaka, nakon čega je naučnik izašao iz vozila, jer je mislio da se radi o saobraćajnoj nesreći ili da nešto nije u redu s vozilom. Nakon toga je pogođen s nekoliko metaka, stoji u izvještaju.

Ranije u ponedjeljak, državni TV kanal na engleskom jeziku Press TV  izvijestio je da je oružje izvučeno sa mjesta napada imalo “logotip i specifikacije izraelske vojne industrije”.

Televizijski kanal Al-Alam izvijestio je da je oružje “upravljano satelitom”.

Sve vijesti pozivale su se na neimenovane izvore, ne nudeći odmah dokaze koji potkrepljuju njihove tvrdnje.

Iran je obećao osvetu za atentat na Fakhrizadeha i pozvao međunarodnu zajednicu da atentat izričito osudi kao “teroristički čin”.

Izrael i zapadne obavještajne službe godinama su Fakhrizadeha smatrali šefom iranskog tajnog programa nuklearnog naoružanja koji je rasformiran 2003. godine.

Izvor: Al Jazeera