S. Arabija dozvolila izraelskim avionima korištenje zračnog prostora

Dogovor je postignut nekoliko sati prije prvog komercijalnog leta iz Izraela prema UAE u utorak ujutro (Reuters)

Saudijska Arabija pristala je dopustiti izraelskim aviokompanijama prelazak preko svog zračnog prostora na putu ka Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u razgovorima saudijskih zvaničnika i visokog savjetnika Bijele Kuće Jareda Kushnera.

Kushner i američki izaslanici za Bliski istok Avi Berkowitz i Brian Hook tu temu su pokrenuli nedugo po dolasku u Saudijsku Arabiju, objavili su Reuters i izraelski mediji.

Dogovor je postignut nekoliko sati prije prvog komercijalnog leta iz Izraela prema UAE u utorak ujutro.

Let Israira bio je pod rizikom otkazivanja, jer nije postojao dogovor o korištenju zračnog prostora Saudijske Arabije.

Uspostavljanje direktnih avionskih linija dio je dogovora o normalizaciji odnosa Izraela s UAE-om, Bahreinom i Sudanom.

Pitanje blokade Katara

Emirati su već stekli korist od dogovora, jer je Bijela kuća nakon njegovog potpisivanja pokrenula pitanje prodaje oružja Abu Dhabiju, uklučujući napredne borbene avione.

“Ovo bi trebalo riješiti moguće probleme za izraelske avione koji budu trebali prevoziti putnike u UAE i Bahrein i natrag”, rekao je za Reuters zvaničnik Bijele kuće.

Kushner i njegov tim u Saudijskoj Arabiji se u nastavku posjete Bliskom istoku trebaju sastati s emirom Katara, šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem, saudijskim princom prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom te emirom Kuvajta.

Jedan od ciljeva posjete je okončati blokadu trogodišnje blokade Katara od strane Saudijske Arabije, Bahreina, UAE-a i Egipta.

Katar je od juna 2017. godine pod kopnenom, zračnom i pomorskom blokadom svojih susjeda.

Izvor: Al Jazeera i agencije