Rusija postavila sofisticirane projektile na otoku blizu Japana

Rusija je u oktobru saopćila da će postaviti raketni sistem na otoke zbog vojnih vježbi, a ne u borbene svrhe (EPA)

Rusija je u utorak saopćila kako je rasporedila svoje nove S-300V4 odbrambene raketne sisteme na spornom otočju blizu Japana, što je potez koji bi mogao razljutiti zvanični Tokio.

Televizijska stanica ruskog Ministarstva odbrane, Zvezda TV, objavila je kako se pokretni sistem odbrane od balističih i zračnih napada nalazi na Iturpu, jednom od četiri otoka u posjedu Rusije, a na koje pravo polaže Japan. 

“Protuzračni raketni sistemi kratkog dometa već su na Iturpu, u regiji Sahalin. Sada je stigla i ‘teška artiljerija’ za zračnu odbranu. Takozvani veliki protivzračni sistem: S-300V4”, objavila je Zvezda TV,  prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Strateški važni otoci

Sovjeti su okupirali otoke, poznate kao Južni Kurili, krajem Drugog svjetskog rata, a teritorijalni spor spriječio je dvije zemlje da potpišu formalni mirovni ugovor, zbog čega su godinama imale narušen odnos.

Japan je vrlo osjetljiv na ruske vojne pokrete na strateški važnom otočju, koje se proteže sjeveroistočno od japanskog otoka Hokaida do ruske regije Kamčatka na Dalekom istoku.

Rusija je u oktobru saopćila kako po prvi put planira postaviti raketni sistem na otoke zbog vojnih vježbi, a ne u borbene svrhe.

Taj potez dolazi nedugo nakon što je bivši japanski premijer Shinzo Abe, koji se zalagao za rješavanje spora te je po tom pitanju pokušavao pridobiti ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavio u augustu da silazi sa vlasti.

Izvor: Agencije