Poljska i Mađarska otvorene za nove prijedloge o budžetu EU-a

Mueller: Prijedlozi moraju biti u skladu s evropskim ugovorima i zaključcima samita Evropskog vijeća iz jula (EPA)

Poljska i Mađarska su otvorene za nove prijedloge kojima bi se riješio spor s Evropskom unijom oko mehanizma kojim se pristup evropskim sredstvima uvjetuje vladavinom prava, izjavio je glasnogovornik poljske vlade.

Varšava i Budimpešta blokiraju isplatu 1,8 biliona eura, uključujući stotine milijardi eura namijenjenih ekonomskom oporavku evropskog bloka od drugog vala pandemije COVID-19, prenosi Hina pisanje Reutersa.

Dvije zemlje ustraju u svojim stajalištima da vladavina prava ne može biti uvjet za pristup evropskom novcu, a EU trenutno istražuje obje vlade zbog ugrožavanja nezavisnosti sudstva i medija.

Sastanak u Varšavi

Premijeri Poljske i Mađarske sastali su se u ponedjeljak u Varšavi, nakon prošlosedmičnog sastanka u Budimpešti. 

“Otvoreni smo za nove prijedloge i uvjereni smo da možemo postići dogovor, ali naglašavamo da moraju biti u skladu s evropskim ugovorima i zaključcima samita Evropskog vijeća iz jula”, kazao je glasnogovornik poljske vlade Piotr Mueller nakon sastanka.

Dodao je da obje zemlje nastoje uvjeriti druge partnere u EU da bi se “takvi proizvoljni kriteriji za procjenu vladavine prava u drugim zemljama mogli pokazati opasni” za buduću evropsku integraciju.

“I mogli bi de facto dovesti do buduće dezintegracije EU-a, što nitko ne želi”, kazao je Muller.

Izvor: Agencije