Otišao još jedan visoki službenik Pentagona

Američka vojska počela je s ponovnim formiranjem baze koju je ranije napustila i uništila (Reuters)

Civilni predstavnik koji je nadlegao akcije Pentagona prilikom rušenja oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na Bliskom istoku podnio je ostavku.

Pentagon je saopćio da je vršilac dužnosti Christopher Miller prihvatio ostavku Christophera Maiera, koji je nadgledao politiku SAD-a u inostranstvu i borbu protiv ISIL-a od marta 2017. godine.

Maier je bio direktor anti-ISIL radne grupe, koja je raspuštena, prenosi Tanjug.

Njihove dužnosti je preuzelo osoblje za kontraterorizam, koje je američki predsjednik Donald Trump postavio na visoke pozicije u Pentagonu tokom velikog otpuštanja početkom novembra, koje je uključivalo i otkaz ministru odbrane Marku Esperu.

‘Navodno bio prisiljen otići’ 

O Maierovom odlasku je izvještavao CNN, a New York Times je u utorak izvijestio da Maier bio prisiljen otići, tvrdi AP.

U zvaničnoj izjavi, Pentagon nije dao objašnjenje za Maierov odlazak, ali se navodi da je odluka da se raspusti radna grupa koju je vodio bila potvrda “spješne akcije da se uništi protivnik” na teritoriji Iraka i Sirije.

“Ministarstvo odbrane će nastaviti sarađivati s našim partnerima i saveznicima, kako bismo omogućili da pobjeda nad ISIL-om bude trajna i da privedemo strane teroriste pred sud”, dodao je Pentagon.

Izvor: Agencije