Njemačka zabranila još jednu neonacističku organizaciju

Od ranog jutra policija vrši pretragu u 187 objekata u nekoliko saveznih država Njemačke (EPA)

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer zabranio je u utorak rad neonacističke grupe Wolfsbrigade 44, a istovremeno su provedeni pretresi u objektima ove grupe širom Njemačke, prenosi agencija Hina.

„Udruženju koje sije mržnju i zalaže se za ponovnu uspostavu nacionalsocijalističke države, nije mjesto u našem društvu“, navodi se u saopćenju ministra Seehofera.

On je rekao kako svi oni koji napadaju temeljne vrijednosti „našeg slobodarskog društva“ moraju računati s odlučnom reakcijom pravne države.

U saopćenju Ministarstva se navodi kako članovi ove grupe otvoreno veličaju Adolfa Hitlera i promoviraju agresivno pojavljivanje u javnosti.

„Ovu organizaciju karakterizira agresivni istup u javnosti kao i izraženi antisemitizam i rasizam. Svoje ideje Wolfsbrigade 44 intenzivno širi i na društvenim mrežama“, navodi se u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Simboli Trećeg Reiha i hladno oružje

Od ranog jutra policija vrši pretragu u 187 objekata u nekoliko saveznih država Njemačke. Tokom pretresa je pronađena veća količina hladnog oružja, propagandnog materijala kao i simbola tzv. Trećeg Reicha.

Grupacija je poznata i pod nazivom Sturmbrigade 44 (Jurišna brigada 44). Broj 44 se odnosi na četvrto slovo abecede „D“ i označava „Division Dirlewanger“, odnosno dio specijalnih jedinica SS koja je bila poznata po svojoj okrutnosti i sadizmu.

Na čelu ove jedinice je bio ratni zločinac Oskar Dirlewanger kojeg se tereti za brojne zločine tokom okupacije Poljske.

Njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova ove je godine već zabranilo rad dvije neonacističke organizacije, Combat 18 i Nordadler.

Izvor: Agencije