Moderna zatražila registraciju svoje vakcine za COVID-19

Iz Moderne kažu da je vakcina učinkovita bez obzira na dob, rasu, etničku pripadnost i spol, te da je 100 posto učinkovita u sprječavanju teških slučajeva bolesti (EPA)

Američka biotehnološka kompanija Moderna u ponedjeljak je zatražila hitno odobrenje američkih regulatora za svoju vakcinu za COVID-19, nakon što su cjeloviti rezultati kasne faze provedbe kliničkih ispitivanja pokazali da je učinkovito 94,1 posto, piše Hina pozivajući se na Reuters.

U saopštenju Moderne ističe se da njena vakcina ne izaziva nikakve ozbiljne nuspojave.

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) zakazala je za 17. decembra sastanak savjetodavne komisije na kojoj će raspravljati o tom zahtjevu Moderne, čija je vakcina druga vakcina visoke učinkovitosti koja ima šansu dobiti zeleno svjetlo od američkih regulatora za eventualnu distribuciju prije kraja ove godine.

Odobrenje vakcine kompaniji Pfizer Inc i BioNTech SE, koje se u ključnim ispitivanjima pokazalo 95 posto učinkovitim, bit će na dnevnom redu sastanka vanjskih stručnjaka sedmicu dana ranije. Temeljem preporuka savjetodavnog tijela, FDA će odlučivati o izdavanju odobrenja za nužnu upotrebu (EUA).

Porast dionica 700 posto

Moderna, koja je također najavila da će podnijeti zahtjev za odobrenje i od regulatora u Evropi, izvijestila je da je njena vakcina učinkovita bez obzira na dob, rasu, etničku pripadnost i spol, te da je 100 posto učinkovita u sprječavanju teških slučajeva bolesti koja je do sada u svijetu ubila gotovo 1,5 miliona ljudi.

“Vjerujemo da imamo vakcinu vrlo visoke učinkovitosti. Sada imamo podatke koji to dokazuju”, rekao je direktor Moderne Tal Zaks. “Očekujemo da ćemo odigrati ključnu ulogu u promjeni smjera ove pandemije”, dodao je.

Od ukupno 196 ljudi zaraženih COVID-om 19 u ispitivanju koje je obuhvatilo više od 30.000 dobrovoljaca, njih 185 je umjesto vakcine dobilo placebo. Moderna je izvijestila o 30 teških slučajeva bolesti, od kojih su svi bili u grupi koja je dobila placebo.

Dionice Moderne porasle su od početka godine 700 posto.

Izvor: Agencije