Lavrov: Nećemo povući mirovnjake iz Transnistrije

Ruski šef diplomatije kaže da je više od polovine ruske municije izvučeno iz te oblasti i deaktivirano (EPA)

Moskva će teško prihvatiti zahtjev izabrane predsjednice Moldavije Maje Sandu, koja je zatražila da se povuku ruske mirovne snage iz Transnistrije (Pridnjesterovska Moldavska Republika), izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

“Nije nam baš jasno šta je Sandu mislila kada je rekla kako bi se trebale povući ruske mirovne snage, ali to neće pomoći rješavanju pitanja i bit će zaista teško prihvatiti ovakav neodgovoran zahtjev”, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Prema njegovim riječima, održavanje dobrih odnosa s bilo kojom državom “zahtijeva da se poštuju interesi obje strane, kao i prethodni sporazumi”.

Ruski ministar vanjskih poslova je naglasio da ruski su mirovnjaci postavljeni u konfliktnoj zoni u skladu s dogovorima koji je postigla radna grupa “Pet plus dva”, pod pokroviteljstvom OSCE-a.

Opasno skladište municije

Lavrov dodaje kako je cilj mirovnjaka da održe mir u regiji.

“Postoji još jedna grupa ruskih trupa, koje čuvaju skladišta municije u Kobasani. Skladišta su u lošem stanju i moglo bi doći do incidenta ukoliko niko ne ostane da nadgleda mjesto”, upozorio je.

Ruski šef diplomatije je naglasio da, nakon što je istekao krajnji rok u procesu rješavanja spora oko Transnitrije, više od polovine ruske municije izvučeno iz te oblasti i deaktivirano.

“Međutim, kada je Kišinjev prestao provoditi sporazum, Transnitrija je odbila povući municiju. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je ranije rekao da smo bili spremni deaktivirati te opasne alatke koje su u lošem stanju, ali Kišinjev i Tiraspolj moraju sarađivati kako bi do toga došlo”, naglasio je Lavrov.

Izvor: Agencije