Izrael ide prema četvrtim izborima u dvije godine

Benny Gantz tvrdi da je Benjamin Netanyahu odlučio odvući Izrael u izbore tako što sprečava usvajanje budžeta (EPA)

Čini se da Izrael ide prema četvrtim izborima u dvije godine, nakon što je ministar odrane Benny Gantz u utorak izjavio da će njegova stranka podržati raspuštanje izraelskog parlamenta, Knesseta.

Očekuje se da će prijedlog, koji je inicirala opozicija, proći prvo čitanje u srijedu, no trebat će još tri čitanja kako bi postao zakonska odluka, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Gantz, koji bi se, prema ranijem koalicijskom dogovoru, trebao rotirati na mjestu premijera s Benjaminom Netanyahuom, rekao je da je trenutni premijer Netanyahu odlučio “odvući Izrael u izbore tako što sprečava usvajanje budžeta”.

Vladajuću koaliciju, sklopljenu u maju usred krize izazvane širenjem korona virusa, obilježava nejedinstvo, naročito između dvije konkurentske stranke, Gantzovog Plavo-bijelog saveza i Netanyahuovog Likuda.

Spor oko usvajanja budžeta

Članovi koalicije se mjesecima spore oko usvajanja državnog budžeta.

Koalicijski sporazum određuje da vlada mora usvojiti dvogodišnji budžet, dok Netanyahu traži da se usvoji samo za jednu godinu, a kao razlog navodi krizu zbog COVID-19.

Likud, pak, optužuje Plavo-bijeli savez za kršenje nekih drugih aspekata koalicijskog sporazuma.

Gantz, koji, po sporazumu s Netanyahuom, treba preuzeti dužnost premijera u novembru 2021. godine, strahuje da dugogodišnji premijer iz Likuda želi iskoristiti neslaganja kako bi raspustio vladu prije nego što Gantz dobije priliku preuzeti dužnost.

Analitičari kažu da Netanyahu želi prijevremene izbore, ali ne još.

Izvor: Agencije