Iranski komandant ubijen dronom na iračko-sirijskoj granici

Iran je u proteklim godinama sahranio brojne oficire koji su ubijeni u Siriji (EPA)

Izvor u iračkim Jedinicama narodne mobilizacije (PMU) rekao je da je visoki komandant Iranske revolucionarne garde ubijen u nedjelju kasno navečer unutar sirijske teritorije u blizini iračke granice.

Izvor je objasnio za Al Jazeeru da je automobil u kojem se nalazio komandant  bombardirao neidentificirani dron.

Dodao je da je komandant, koji se zove Muslim Shahdan, ubijen nakon što je završio sastanak sa komandantima Jedinica narodne mobilizacije na iračkim teritorijama.

Prema izvoru, napad se dogodio nekoliko minuta nakon što je automobil kojim je iranski komandant putovao ušao u pustinjsko pogranično područje na sirijskoj teritoriji.

U Siriji ubijeni brojni iranski oficiri

Navodi da su u automobilu s komandantom putovale još tri osobe.

Važno je napomenuti da su mnogi iranski oficiri ubijeni u Siriji tokom proteklih godina.

Ovakva dešavanja dolaze uporedo sa sahranom nuklearnog naučnika koji je nedavno ubijen u blizini Teherana u komplikovanoj operaciji iza koje, kako tvrdi Iran, stoji izraelska obavještajna agencija Mossad.

Sprovodu su prisustvovali iranski ministar odbrane Amir Hatami, vrhovni komandant Revolucionarne garde Hosein Salami, komandant elitne brigade Quds u iranskoj Revolucionarnoj gardi Ismail Qaani, ministar obavještajnih poslova Mahmoud Alawi, šef iranske Uprave za atomsku energiju Ali Akbar Salehi i niz političara i zastupnika u parlamentu.

Izvor: Al Jazeera