Guterres: Sve češće rušenje palestinskih objekata

Guterres je rekao da će poslije usvajanja novog ustava uslijediti "slobodni i pravedni izbor koje će nadgledati UN"
Guterres je rekao da će poslije usvajanja novog ustava uslijediti "slobodni i pravedni izbor koje će nadgledati UN"

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je izjavio da je uništavanje i zauzimanje palestinskih stambenih objekata od izraelskih vlasti na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalem, dostiglo najviši nivo u posljednje četiri godine.

U govoru povodom Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom, on je skrenuo pažnju na nastavak izraelskih planova širenja i naseljavanja na palestinskim teritorijama, prenosi Anadolija.

‘Izrael krši međunarodno pravo’

Navodeći da Izrael planovima proširenja i naseljavanja krši međunarodno pravo, Guterres je kazao da su uništavanje i zauzimanje palestinskih stambenih objekata od izraelskih vlasti na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalem, dostigli najviši nivo u posljednje četiri godine.

Guterres je dodao da bi samo dvodržavno rješenje donijelo održivi mir u regiju.

Izvor: Agencije


Povezane

Vrhovni sud Izraela donio je odluku o deložiranju doseljenika u jednom naselju na Zapadnoj obali. Sud je odredio rok od tri godine za provedbu iseljenja, tokom kojeg bi izraelska vlada trebala osigurati alternativni smještaj prihvatljiv doseljenicima. Unatoč odluci, Palestincima je i dalje onemogućen pristup njihovoj zemlji. Sudska odluka uslijedila je nakon višegodišnje pravne borbe stanovnika […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO