Evropski regulatori 29. decembra odlučuju o COVID-vakcini

Agencija će odlučiti ima li dovoljno podataka o sigurnosti i efikasnosti vakcine koju su razvili Pfizer i BioNTech (EPA)

Evropska medicinska agencija saopćila je u utorak da će sazvati sastanak za 29. decembar kako bi odlučila ima li dovoljno podataka o sigurnosti i efikasnosti vakcine protiv COVID-19 koju su razvili Pfizer i BioNTech kako bi bila odobrena.

Agencija navodi da će odlučiti već 12. januara da li da odobri eksperimentalnu vakcinu koju je razvila američka farmaceutska kompanija Moderna, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Ocjena o sigurnoj široj upotrebi

Medicinski regulator Evropske unije navodi u saopćenju da je već počeo kontinuirano razmatranje vakcine zasnovano na laboratorijskim podacima koje je prethodno podnijela Moderna i da će sada ocijeniti koliko efikasno vakcina izaziva odgovor imunološkog sistema i da li je dovoljno sigurna za širu upotrebu u Evropi.

Agencija je saopćila da “ukoliko su podaci dovoljno snažni da potvrde kvalitet, sigurnost i efikasnost”, onda bi mogla odobriti vakcinu na sastanku zakazanom za 12. januar.

Izvor: Agencije