Bidenova pobjeda službeno potvrđena u Arizoni i Wisconsinu

Potvrda izbornih rezultata ne znači nužno završetak tužbi pred sudom čemu pribjegava administracija Donalda Trumpa.
Potvrda izbornih rezultata ne znači nužno završetak tužbi pred sudom čemu pribjegava administracija Donalda Trumpa.

Ključne savezne države Arizona i Wisconsin službeno su potvrdile pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima čime su dodatno učvrstile pobjedu demokrata nad Donaldom Trumpom koji još ne prihvata poraz, prenose u utorak mediji. 

“Danas smo potpisali dokument kojim potvrđujemo izborne rezultate 2020. u Arizoni”, napisao je u ponedjeljak na Twitteru Doug Ducey, republikanski guverner te države koja je prvi put u gotovo 25 godina glasala za demokrate, Hina prenosi AFP.

Osoba odgovorna za izborne operacije, državna sekretarica u Arizoni, demokratkinja Katie Hobbs, pozdravila je izbore “vođene transparentno, precizno i pravedno (…) uprkos brojnim neutemeljenim navodima koji su govorili suprotno”.

Arizona dopušta osporavanje i nakon verfikacije

Nešto poslije u ponedjeljak po američkom vremenu, guverner Wisconsina Tony Evers objavio je da je potvrdio rezultate izbora u svojoj saveznoj državi koja je glasala za Bidena, a 2016. birala je Trumpa. 

Arizona je potvrdila i pobjedu demokratskog kandidata u Senat, Marka Kellyja, naglasio je Ducey.

Potvrda izbornih rezultata ne znači nužno završetak tužbi pred sudom čemu pribjegava administracija Donalda Trumpa. Arizona dopušta da se rezultati osporavaju čak i nakon što su verifikovani.

Ekipa izborne kampanje Donalda Trumpa pokušala je – do sada bezuspješno – sudskim putem osporiti potvrđene izborne rezultate u ključnim državama u kojima je Biden pobijedio.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO