Azerbejdžan završio proces preuzimanja teritorije od Armenije

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev pozdravio je povratak kontrole nad tim oblastima kao historijsko dostignuće (EPA)

Azerbejdžan je danas završio proces preuzimanja teritorije, koju mu je Armeniija prepustila u skladu sa mirovnim sporazumom kojim je posredovala Rusija i kojim su okončani šestosedmični sukobi oko Nagorno-Karabaha, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev pozdravio je povratak kontrole nad tim oblastima kao historijsko dostignuće.

„Svi smo živjeli sa jednim snom i sada smo ga ispunili. Izvojevali smo pobjedu na bojnom polju i u političkoj areni i ta pobjeda otvara novu eru za našu državu“, poručio je Alijev u obraćanju naciji.

„Biće to doba razvoja, sigurnosti i napretka.“

Prekid borbi

Regija Lačin, koja se nalazi između Nagorno-Karabaha i Armenije, posljednja je od tri oblasti na obodu Nagorno-Karabaha koji su armenske snage predale danas.

Lideri tri države, Vladimir Putin (Rusija), Ilham Alijev (Azerbejdžan) i Nikol Pašinijan (Armenija), potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi u izjavi, jedan dio regije prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmijeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage bit će raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Nagorno-Karabah s Armenijom.

Izvor: Agencije